Jako bychom dnes zemřít měli - předpremiéra v Brně

Akce Brno

Jako bychom dnes zemřít měli - předpremiéra v Brně
Divadlo, kino
Kino Art, Brno
Další akce ve městě Brno

Jako bychom dnes zemřít měli - předpremiéra v Brně

Brněnské studio České televize Vás zve na předpremiéru dokumentu Jako bychom dnes zemřít měli, který v klíčových bodech zachycuje životní příběh Pátera Josefa Toufara.
Úvod a beseda za účasti tvůrců Miloše Doležala a Romana Vávry, dramaturga Martina Poláka a kreativního producenta Patricka Diviše.

Vstup volný.

Vhodné pro neslyšící: Přepremiéra dokumentu bude vybavena skrytými titulky. Beseda s tvůrci bude tlumočena do znakového jazyka.

Advent 1949, zasněžená mrazivá Vysočina, nedělní dopoledne 11. prosince. V malém kostele v Číhošti se při kázání sedmačtyřicetiletého P. Josefa Toufara třikrát zakýval dřevěný oltářní křížek a zůstal zkroucen a vychýlen mimo těžiště. Pohyb křížku vidělo dvacet svědků. Následně se do rozbíhajícího církevního objasňování vlomila komunistická Státní bezpečnost. P. Toufar byl zatčen, unesen a mučením jej příslušníci StB nutili lživě doznat, že vše podvodně sestrojil. Toufarova mučednická smrt zhatila připravovaný inscenovaný monstrproces, nezastavila však otevřený útok komunistického aparátu proti katolické církvi. Toufarův životní příběh představuje nejen drama zavraždění, ale i drama jeho života, volby povolání v pozdním věku, chování za heydrichiády i v roce 1948. Zpřítomnění živé postavy venkovského kněze, který není žádný prvoplánový hrdina, ale člověk váhající, pochybující, opatrný a strachující se, který po r. 1948 hledá způsob, kompromis, jak „vyjít“ s politickými oponenty. Dokument také poukazuje na záhadný pohyb kříže v číhošťském kostele a nahlíží do zákulisí brutálního vyšetřování, které bylo proti knězi vedeno s tichou podporou tehdejšího prezidenta republiky. Tyto informace potvrzují doposud neznámé a nepublikované exkluzivní archívní materiály, které v celém číhošťském případu představují řadu otázek a odpovědí. K nejzajímavějším filmovým rekonstrukcím patří výpověď bývalého příslušníka StB Roberta Skerla, který byl aktivně přítomen u všech důležitých momentů finále Toufarova života – únosu, smrti i potupného pohřbení, filmová rekonstrukce únosu P. Josefa Toufara a natáčení z roku 1950, kdy Státní bezpečnost natáčela přímo v kostele s umučeným farářem den před jeho smrtí. V pořadu nechybějí také záběry z divadelního představení inspirovaného Toufarovým osudem Zpráva o zázraku a vzpomínky pamětníků číhošťského zázraku. Dokumentaristé také zaznamenávali postupný vznik figurální sochy, věnované Josefu Toufarovi, na které od loňského roku pracuje sochař Olbram Zoubek. O tom, že je Toufarův příběh neobyčejně živý, svědčí i zahájení beatifikačního procesu P. Josefa Toufara.

Místo konání akce: Kino Art, Cihlářská 19, Brno
Datum začátku akce: 28. Listopadu 2016 16:30
Datum ukončení akce: 28. Listopadu 2016 18:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2043N 16.6036E

Případné změny si prověřte na webu akce Jako bychom dnes zemřít měli - předpremiéra v Brně

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov