JIŘÍ PAVLICA & HRADIŠŤAN Janáčkova filharmonie Ostrava

Akce Havířov

JIŘÍ PAVLICA & HRADIŠŤAN Janáčkova filharmonie Ostrava
Koncerty
Další akce ve městě Havířov

JIŘÍ PAVLICA & HRADIŠŤAN Janáčkova filharmonie Ostrava

dirigent: Stanislav Vavřínek
Koncert k životnímu jubileu pana Jiřího Pavlici. V tempu a proměnlivosti dnešního světa se v každém z nás, dříve nebo později, ozve bytostná touha hledat a nalézat jistoty – v životě, v umění, v každodennosti… Tímto koncertem vám chceme, vážení a milí diváci, takovou jistotu nabídnout. Jiří Pavlica a Hradišťan vystupují na našich i zahraničních pódiích už několik desetiletí a jsou vždy zárukou vysoké umělecké kvality, vynalézavé a pestré dramaturgie, a v neposlední řadě také schopnosti vést dialogy s hudebníky různých žánrů a objevovat tak nové světy sobě i posluchačům. V tomto duchu se ponese i společný program s Janáčkovou filharmonií Ostrava pod taktovkou dirigenta Stanislava Vavřínka. Zazní nejen výběr z repertoáru Hradišťanu ve spojení s filharmonií, ale také premiéry nových skladeb Jiřího Pavlici. A protože si v průběhu večera připomeneme také jeho životní jubileum, nabízí se příležitost pro premiérové překvapení v podobě vystoupení mladého talentovaného hosta, který má k oslavenci velmi blízko. Jste srdečně zváni, těšíme se na vás.

Společně se svým Hradišťanem a JFO oslaví sedmdesáté narozeniny legendární houslista a zpěvák Jiří Pavlica. Působí jako primáš a umělecký vedoucí Hradišťanu již od roku 1978 a za tu dobu kapelu přivedl z původně úzce folklórního zaměření k alternativní dramaturgii, která se nebojí překračovat hranice různých hudebních žánrů a filozoficky prohlubovat odkaz lidové tradice. Jeho schopnost spojovat hudebníky napříč žánry jej přivedla ke spolupráci s Vlastou Redlem, Emilem Viklickým, Spirituál kvintetem, Komorním orchestrem Leoše Janáčka, ale i s umělci ze zahraničí (Alistair Anderson – Velká Británie, Yas Kaz – Japonsko, Dizu Plaatjies – Jihoafrická republika).
Autorská tvorba Jiřího Pavlici je dnes již téměř synonymem Hradišťanu. Jeho písničky čerpají inspiraci z moravské folklorní tradice a svými texty dokážou nejen pohladit po duši, ale také předat hlubší filozofické poselství. Sám říká, že ve svých písních zpívá především o lásce, víře v dobro a naději.

Vstupné: 900 Kč, 750 Kč, 600 Kč, 450 Kč

19:30

Začátek akce: 04.12.2023
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
Mirai Summer Fest
Slezskoostravský hrad, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
Holčovice fest 2024
Areál TJ Tatran Holčovice, Holčovice