Koncert orchestru Šarbilach

Akce Hartmanice

Koncert orchestru Šarbilach
Festivaly, Koncerty
Web organizátora:
www.hartmanice.cz
Další akce ve městě Hartmanice

Koncert orchestru Šarbilach

Šarbilach – orchestr
Orchestr Šarbilach byl jako neformální seskupení založen již v roce 1994 a působil pro potřeby divadelního představení Romeo a Julie uváděného po dvě sezóny na purkrabství Pražského hradu. K formálnímu založení občanského sdružení pak došlo v roce 2009.

Šarbilach znamená v překladu z hebrejštiny střípek pro štěstí. V současné době tvoří základ souboru přes 20 hudebníků, především studentů uměleckých škol a konzervatoří, ale i starších muzikantů. V orchestru působili jako dirigenti Varhan Orchestrovič Bauer, Václav Kalenda, Lukáš Kovařík, Pavel Tojan či Alena Jelínková. V současné době funguje orchestr pod taktovkou Dominika Svobody.

Díky ojedinělému melodickému, harmonickému a rytmickému propojení vážné, populární a etnické hudby je styl Šarbilachu, i s přihlédnutím k neobvyklému obsazení, originální a dramaturgicky velmi rozmanitý. Tento žánr je na české ale i světové hudební scéně ojedinělý a má velký potenciál se líbit. Repertoár Šarbilachu tvoří autorská hudba několika autorů, kteří aranžují či skládají přímo pro orchestr. V současné době pro orchestr tvoří a upravují Petr Koronthály, Adam Janoušek a Tomáš Janoška. Koncert většinou provází zasvěceným výkladem o židovských tradicích harfistka Pavla Vondráčková, která je jednou ze zakladatelek Šarbilachu.

Mezi nejvýznamnější projekty orchestru patří například koncert pro izraelského prezidenta v rámci jeho státní návštěvy v České republice, účasti na hudebním festivalu Žižkovský nekonvenční podzim Jiřího Hoška v letech 2000, 2001, 2003, dále koncerty na mezinárodním festivalu česko-německo-židovské kultury 9 bran ve Valdštejnské zahradě v Praze v letech 2004 a 2005. Pro tuto příležitost byl orchestr rozšířen dokonce na 65 hudebníků se sólisty. V prosinci 2005 orchestr uvedl v Jeruzalémské synagoze v Praze světovou premiéru symfonické básně Yad Vashem na památku obětí holocaustu v rozšířené sestavě.

Orchestr každý rok odehraje zhruba desítku veřejných vystoupení a koncertů. Byl k slyšení například na na festivalech Vyšehraní, Mezi ploty, Camerata Nova Náchod, na Židovském festivalu v Třebíči ŠAMAJIM, na Židovských dnech kultury v Holešově, Hoškově nekonvenčním žižkovském podzimu, Svatojánských slavnostech, v Atriu či v Roxy NoD. V Městské knihovně v Praze 1 uspořádal narozeninový koncert pro sira Nicholase Wintona, zachránce 669 židovských dětí nebo vystoupení na památku spisovatele Arnošta Lustiga. Šarbilach účinkoval mnohokrát na Židovské obce v Praze, v synagogách a kulturních zařízeních po ČR. Pořádá i benefiční koncerty, zejména pak hraje pro Domov pro zrakově postižené Palata nebo Slunečnice.

Místo konání akce: Horská synagoga Hartmanice, Horská synagoga Hartmanice, Hartmanice
Datum začátku akce: 3. Září 2017 16:00
Datum ukončení akce: 3. Září 2017 18:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1707N 13.4588E

Případné změny si prověřte na webu akce Koncert orchestru Šarbilach

Jméno organizátora: Horská synagoga Hartmanice
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce