Koncertantní hudba F. I. Tůmy

Akce Praha

Koncertantní hudba F. I. Tůmy
Koncerty
Další akce ve městě Praha

Koncertantní hudba F. I. Tůmy

Musica Florea do nového roku vstoupí s koncertem z díla F. I. Tůmy, který orchestr odehraje 19. ledna v nymburském evangelickém kostele od 19 hodin a posléze v neděli 21. ledna v Praze v Českém muzeu hudby.

František Ignác Tůma (1704–1774), je dnes znám spíše jako tvůrce chrámových kompozic. Byl to však i vynikající varhaník, gambista, zpěvák a skladatel. Ve svých symfoniích a sonátách ukazuje brilantní použití techniky „concerta grossa". Concerto grosso je založené na střídání hry malé skupiny (dvou sólových houslí, violoncella nebo violy) s větší orchestrální skupinou. F. I. Tůmu bychom mohli označit za průkopníka této techniky v Čechách.

Tůmu řadíme mezi velmi oblíbené autory, o čemž svědčí i fakt, že jeho dílo se hojně šířilo v opisech již za jeho života. Tyto dobové opisy se zachovaly nejenom u nás, ale i v dalších velkých evropských městech jako například Berlín, Drážďany, Řím či Vídeň. Jeho dílo se objevuje i za oceánem, konkrétně ve Washingtonu.

Do programu svého koncertu Musica Florea zařadila kromě dosud badatelsky nezpracovaných děl F. I. Tůmy i nedávno znovuobjevené skladatele působící zejména v Praze, na Moravě a ve Vídni V. M. Gureckého nebo G. Chr. Wagenseila.

______________________________________________________

Musica Florea will kick off the New Year with a concert of F. I. Tůma’s music that the orchestra will perform in the Nymburk Evangelic Church on 19 January at 7.00 p.m. and in the Czech Museum of Music in Prague on 21 January.

František Ignác Tůma (1704–1774) is mostly known as a composer of church compositions. However, he was also an excellent organist, viola da gamba player, singer and composer. His symphonies and sonatas demonstrate a brilliant use of the “concerto grosso” technique that alternates a small group’s playing (two solo violins, a violoncello or a viola) and a bigger orchestra’s playing. F. I. Tůma is considered the pioneer of this technique in Bohemia.

Tůma belongs among popular composers, which is obvious from the fact that his music was plentifully reproduced already during his lifetime. These reproductions still exist not only in our country but also in other large European cities, such as Berlin, Dresden, Rome and Vienna. We can also find his music overseas, specifically in Washington.

Musica Florea’s program includes F. I. Tůma’s so-far unresearched music as well as recently rediscovered composers mainly from Prague, Moravia and Vienna - V. M. Gurecký and G. Chr. Wagenseil.

Místo konání akce: České Muzeum Hudby / Czech Museum Of Music, Praha
Vstupenky: http://www.musicaflorea.cz/index.php?goto=y5GVo329&sekce=y5GVo329&lng=cz
Datum začátku akce: 21. Ledna 2018 19:30
Datum ukončení akce: 21. Ledna 2018 22:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.085N 14.4045E

Případné změny si prověřte na webu akce Koncertantní hudba F. I. Tůmy

Jméno organizátora: Musica Florea
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce