Laterna magika: Kouzelný cirkus

Akce Brno

Laterna magika: Kouzelný cirkus
Divadlo, kino
Janackovo Divadlo, Brno
Další akce ve městě Brno

Laterna magika: Kouzelný cirkus

Toto představení mělo premiéru už v roce 1977 a od té doby je nejhranějším titulem Laterny magiky. V současném repertoáru je také nejtypičtější ukázkou umění Laterny magiky, dílem velkého tvůrčího týmu a syntézou jevištních složek.

Divadelní prostor se mění v cirkusové šapitó a diváka vtahuje do dění nejen panoramatický obraz a oblíbené triky s prolínáním předobrazu a reality. Poetické vyprávění o marné pouti za nedosažitelným ztělesňují postavy klaunů, podněcované kouzelníkem – Svůdcem a vidinou krásné Venuše, která na sebe bere podobu pozemských žen...

Duchovním otcem představení byl významný režisér Evald Schorm a spolu s ním dlouholetý šéf Laterny magiky a náš světoznámý divadelní architekt Josef Svoboda, který svou fantazii na scéně Laterny magiky uplatňoval do konce života. Na představení se podílel např. Jan Švankmajer jako režisér a scénárista, Jiří Srnec, jinak známý jako zakladatel českého černého divadla, filmový kameraman Emil Sirotek, choreografové Karel Vrtiška, Vlastimil Jílek, který byl ve své době českou baletní hvězdou, Jiří Hrabal z Československého souboru písní a tanců, Josef Koníček (také choreograf televizních pořadů a filmů) a František Pokorný. Známé je i jméno výtvarníka a ilustrátora Zdenka Seydla, který spolupracoval s mnoha divadelními scénami. Představení má nádech českého poetismu, a to nejen díky stylizaci postav do cirkusového prostředí. Divák si z něj může odnést zábavný zážitek i hloubku porozumění lidské duši.

Řeč čísel dále prozradí, že pokud by se v divadle hrála každý den jedna repríza Kouzelného cirkusu, herní plán bude nepřetržitě naplněn na 16 let. Inscenace odchovala několik generací tanečníků, kteří bez přestávky vstupovali do rolí svých kolegů. Dodnes se na jevišti celkem vystřídalo 25 Smutných a 22 Veselých klaunů, 25 Svůdců a 30 Venuší.

Přibližná délka představení včetně přestávky: 1 hodina a 30 minut, jedna přestávka 25 minut

Místo konání akce: Janackovo Divadlo, Brno
Vstupenky: http://www.ndbrno.cz/kouzelnycirkus?utm_source=facebook&utm_campaign=clickon-tickets&utm_medium=event
Datum začátku akce: 26. Února 2017 16:30
Datum ukončení akce: 26. Února 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2123N 16.5792E

Případné změny si prověřte na webu akce Laterna magika: Kouzelný cirkus

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov