ODKUD Pocházejí Valašské RODY?

Akce Rožnov pod Radhoštěm

ODKUD Pocházejí Valašské RODY?
Přednášky a kurzy
Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm, Rožnov pod Radhoštěm
Další akce ve městě Rožnov pod Radhoštěm

ODKUD Pocházejí Valašské RODY?

Čtvrtek 24. listopadu / 17.30 / podkroví
Přednáška Radima J. Vašuta o původu starých valašských rodů na základě poznatků geneticko-genealogického výzkumu. Vstupné dobrovolné. Rezervace míst: knihovna@knir.cz.

Valašský region je význačný svoji kulturou a přírodou, proto otázka původu valašské kultury a etnika přitahovala pozornost badatelů. Novější poznatky historiků poukazují spíš na místní moravský původ obyvatel valašských hor. Moderní metody genetické genealogie dokážou s určitou mírou přesnosti říci něco o původu osob v dávnější minulosti. Cílem přednášky je představit genografický původ rodů zde usazených po staletí a které se zároveň přímo podílely na valašské kolonizaci horských oblastí Rožnovska a přispět tak do diskuze o zdejším nebo cizím původu Valachů. Po přednášce bude možnost domluvy provedení genografického původu.

Radim J. Vašut (*1976) je odborným asistentem Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Dlouhodobě se zajímá o genetickou genealogii a regionální historii. Spolupracuje na projektu Genetika a příjmení (http://www.genebaze.cz/gap.html), který se zabývá vztahy mezi příjmeními a (vzdálenou) genetickou příbuzností rodů v ČR.

Místo konání akce: Městská knihovna Rožnov pod Radhoštěm, Bezručova 519, Rožnov pod Radhoštěm
Datum začátku akce: 24. Listopadu 2016 17:30
Datum ukončení akce: 24. Listopadu 2016 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.4628N 18.1431E

Případné změny si prověřte na webu akce ODKUD Pocházejí Valašské RODY?

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce