Oldřich Janota

Akce Olomouc

Oldřich Janota
Koncerty
Kratochvíle, Olomouc
Další akce ve městě Olomouc

Oldřich Janota

Neúnavný hledač neprošlapaných cest, nezaměnitelný zpěvák a kytarista, básník a příležitostně i břitký fejetonista Oldřich Janota začal vystupovat v sedmdesátých letech s folkovými baladami. V letech 1977-79 hrál s Jakubem Nohou a dalšími hudebníky v pražské Skupině Pentagram. Hledání nových výrazových možností ho vedlo k založení souboru Mozart K. (1978-81) s nezvyklým nástrojovým obsazením (harmonium, saxofon, mandolína, kytara, bicí) a později k práci s experimentálním rockem a minimální hudbou ve spolupráci s Pavlem Richterem a Lubošem Fidlerem (1981-84).

V roce 1985 Janota opustil na čas hudební scénu úplně. Vrátil se tiše, za zvuku akustické kytary a tibetských mís Stanislava Doležala . Koncem 80. a počátkem 90. let byl členem improvizačních sdružení Jiná rychlost času a Společenství PAN a své první desky natočil za doprovodu viol da gamba Ireny a Vojtěcha Havlových . Od počátku devadesátých let vystupuje Janota především sólově s kytarou.

Jeho současný repertoár tvoří jak písně z počátku osmdesátých let, tak především nová, minimalistickými postupy a etnickou hudbou ovlivněná tvorba. Janota si složitými cestami dosel k prostotě v hudebním i slovním vyjadřování. Říkejme tomu třeba folkový minimalismus, ale pojmenovat a definovat něco tak křehkého a neuchopitelného je obtížné. Zahloubaný hlas Oldřicha Janoty nás zavádí do velmi subtilního světa představ a pocitu, kde každé slovo má kouzelnou moc vyvolat další asociace. „Někdy dokáže člověk vnímat řeku jako pramen i ústí zároveň,“ říká Oldřich Janota. „Sledovat její ubíhající tok, ale zároveň ji cítit zastavenou jako reku-bytost .“ Tak nějak například vznikala píseň Tanečnice. O neuchopitelnosti nevšedního Janotova muzikantsví a jeho myšlenkovém světě plném imaginace a zvláštních obrazu se píše tím nesnadněji, čím beznadějněji jim posluchač podlehne. A koho neosloví, tam je jakékoli další přesvědčování zbytečné.

Vstupné 99 Kč. Předprodej na baru v Čajovně

Místo konání akce: Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc
Datum začátku akce: 6. Dubna 2017 19:00
Datum ukončení akce: 6. Dubna 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5962N 17.2513E

Případné změny si prověřte na webu akce Oldřich Janota

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce