Ozvěny Noir Film Festivalu v Praze

Akce Praha

Ozvěny Noir Film Festivalu v Praze
Festivaly
Další akce ve městě Praha

Ozvěny Noir Film Festivalu v Praze

Noir Film Festival letos na konci srpna oslavil na hradě Křivoklát 5. narozeniny a opět se těšil velké přízni publika, ať už z řad stálých fanoušků, tak nově příchozích. Pokud jste na Křivoklát o prázdninách neměli možnost zajet, stavte se 9 a 10. 11. v pražské Lucerně na dva noirové dvojprogramy.

At the end of August this year, the Noir Film Festival celebrated its 5th birthday in Křivoklát Castle, and once again enjoyed great favour from the audience – both from the ranks of existing fans, and from new arrivals. Those who did not have the chance to come to Křivoklát during the holidays now have a unique opportunity to once again watch selected films from this year's programme in Pragueas part of the festival Echoes.

Čtvrtek 9. 11. / Thursday, Nov 9
19:00 HRA BEZ PRAVIDEL (A Game without Rules)
Československo, 1967, 89 min.
Režie / Director: Jindřich Polák
Hrají / Cast: Svatopluk Matyáš, Jiří Adamíra, Zdeněk Kryzánek, Karla Chadimová, Vladimír Menšík a další

Czech with English subtitles

Stálicí filmových detektivek byl v Československu 60. let režisér Petr Schulhoff a jeho hrdinové major Kalaš v podání Rudolfa Hrušínského a nadporučík Varga Radoslava Brzobohatého, věčně na stopách tajemného vraha. Vedle série Schulhoffových snímků vyniká brilantní Hra bez pravidel, jež naopak nabízí obraz detektiva-antihrdiny tak, jak jej známe z klasických hard-boiled příběhů. Detektiva, kterého policejní sbor vyloučil ze svých řad, neboť kdysi pochybil v důležitém případu, když v sebeobraně zabil klíčového svědka loupeže v klenotnictví. S vědomím, že se nikdy nenašel lup a že ne všechny, kdo měli ve zločinu prsty, dohnala spravedlnost, pátrá na vlastní pěst. Film žánrově vynalézavého Jindřicha Poláka baví strhující zápletkou a silným hereckým obsazením, které je vysloveně mužskou záležitostí, neboť ženy zde nesou funkci pouhých okrasných obětí.

A perennial star of detective films in 60s Czechoslovakia was director Petr Schulhoff and his heroes, Major Kalaš played by Rudolf Hrušínský and First Lieutenant Varga played by Radoslav Brzobohatý, forever on the trail of a mysterious murderer. In addition to a series of Schulhoff’s films, the brilliant A Game without Rules stands out, which on the contrary offers an image of a detective anti-hero as we know it from classic hard-boiled stories. A detective whom the police force has expelled from its ranks, because he once committed a mistake in an important case when he killed a key witness of a jewellery store robbery in self-defence. With the knowledge that the booty was never found, and that not everybody involved in the crime has faced justice, he searches by himself. The film, from the genre-inventive Jindřich Polák, entertains us with its thrilling plot and strong cast of actors, which is exclusively a male affair, as the women here merely perform the function of beautiful victims.

20:45 LIDSKÁ BESTIE (Human Desire)
USA, 1954, 87 min.
Režie / Director: Fritz Lang
Hrají / Cast: Glenn Ford, Gloria Grahame, Broderick Crawford, Edgar Buchanan, Peggy Maley

English with Czech subtitles

V americkém exilu natočil Fritz Lang dva filmy, jejichž látku už ve 30. letech ve Francii zpracoval Jean Renoir. Jedná se o Šarlatovou ulici (Scarlet Street, 1945), která má být remakem Renoirovy Feny (La Chienne, 1931), a Lidskou bestii (1954), jenž odkazuje k Renoirovu Člověku bestii (La Bête humaine, 1938). Všechny tituly jsou adaptacemi literárních děl: první dvojice filmů vychází z románu Georgese de La Fouchardièra a předlohou druhé je jeden z naturalistických románů Emila Zoly z cyklu o Rougon-Macquartových. Děj Langova filmu, v němž se po úspěchu Velkého zátahu (The Big Heat, 1953) opět sešel pár Gloria Grahame-Glenn Ford, je přenesen do Ameriky 50. let, kde válečný veterán z Koreje, železničář Jeff podlehne kouzlu atraktivní ženy trpící v područí násilnického manžela. A to natolik, že si v touze po její záchraně připouští myšlenku na jeho vraždu.

While in exile in America, Fritz Lang directed two films whose stories had already been told in the 1930s in France by Jean Renoir. They are Scarlet Street (1945), which is supposed to be a remake of Renoir’s La Chienne (1931), and Human Desire, which refers to Renoir’s work – The Human Beast (1938). All the titles are adaptations of literary works: the first duo of films is based on Georges de La Fouchardièr’s novel, and the source for the other is one of Émile Zola’s naturalistic novels from the Les Rougon-Macquart cycle. The plot of Lang’s film, in which the Gloria Grahame-Glenn Ford pair met once again after the success of The Big Heat (1953), is transferred to 1950s America where a Korean War veteran, rail worker Jeff, succumbs to the charm of an attractive woman suffering in thrall to a violent husband. So much that, in his desire to save her, he entertains thoughts of murdering him.

Pátek 10. 11. / Friday, Nov 10
18:30 KONFLIKT (Conflict)
USA, 1945, 85 min.
Režie / Director: Curtis Bernhardt
Hrají / Cast: Humphrey Bogart, Alexis Smith, Sydney Greenstreet, Rose Hobart, Charles Drake

English with Czech subtitles

Snímek Konflikt v režii Curtise Bernhardta (loni jsme od něj v sekci Freudovský noir uváděli Posedlou /Possessed, 1947/ s Joan Crawford) je v Bogartově filmografii atypickým a neprávem zapadlým dílem. Jeho postava inženýra Masona se totiž vymyká ikonickému obrazu marlowovského hrdiny, jenž stojí na správné straně zákona a v každé situaci zachovává chladnou hlavu. Mason je chladnokrevný vrah, který se vypočítavě zbaví manželky, aby mohl být s její mladší sestrou. Noirový dokonalý zločin se však standardně vymkne z protagonistových rukou a on propadá čím dál větší paranoi až zoufalému šílenství. Nestandardní je i obsazení herce Sydneyho Greenstreeta jakožto Bogartova kladného protihráče, který má nad Masonem navrch (obvykle tomu bylo naopak). Není divu, že herec se roli vzpíral – pod nátlakem producenta Jacka Warnera a výhrůžkami o přerušení smlouvy s Warner Bros. mu ale příliš možností nezbývalo.

Conflict, directed by Curtis Bernhardt (last year we presented his film Possessed, 1947, with Joan Crawford in the Freudian noir section), is an atypical and unjustly overlooked piece of work in Bogart’s filmography. After all, his character of engineer Mason defies the iconic image of the Marlowian hero who stands on the right side of the law, and keeps a cool head in every situation. Mason is a cold-blooded murderer, who calculatedly rids himself of his wife so that he can be with her younger sister. However, as usual, the perfect noir crime gets out of the protagonist’s control, and he sinks into greater and greater paranoia until he succumbs to desperate insanity. The casting of actor Sydney Greenstreet as Bogart’s positive opponent, who has the upper hand over Mason, is also non-standard (it was usually the opposite case). It’s no surprise that the actor opposed the role – but under pressure from producer Jack Warner, and threats of severance of the contract with Warner Bros., he did not have many other options left.

20:15 NA OPUŠTĚNÉM MÍSTĚ (In a Lonely Place)
USA, 1950, 94 min.
Režie / Director: Nicholas Ray
Hrají / Cast: Humphrey Bogart, Gloria Grahame, Frank Lovejoy, Carl Benton Reid, Jeff Donnell

English with Czech subtitles

„Narodil jsem se, když mě políbila. Zemřel jsem, když mě opustila. Žil jsem pár týdnu, co mě milovala.“ Jeden z nejikoničtějších výroků, který padl z úst noirových protagonistů, patří Dixonu Steelovi, neurvalému scenáristovi, jemuž nepropůjčil tvář nikdo jiný než Humphrey Bogart, hláškující noirový cynik první třídy. Snímek Na opuštěném místě byl podle románu Dorothy B. Hughes (její další dílo posloužilo jako předloha pro Osedlej růžového koně) realizovaný v produkci hercovy společnosti Santana Productions. Je charakterovou studií muže, který uprostřed tvůrčí krize čelí podezření z vraždy mladé ženy a druhou k sobě fatalisticky přitahuje jako magnet. V roli jeho herecké partnerky se objevila Gloria Grahame, tehdejší manželka režiséra Nicholase Raye. Právě s jejich bouřlivým, rozpadajícím se manželstvím vykazoval film jisté paralely.

Místo konání akce: Kino Lucerna, Vodičkova 36, Praha
Vstupenky: http://www.kinolucerna.cz/
Datum začátku akce: 9. Listopadu 2017 19:00
Datum ukončení akce: 10. Listopadu 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0812N 14.4258E

Případné změny si prověřte na webu akce Ozvěny Noir Film Festivalu v Praze

Jméno organizátora: Noir Film Festival
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce