R4: Duo Vondráček – Colli

Akce Ostrava

R4: Duo Vondráček – Colli
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www-jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Špičkoví hudebníci se seznámili v Ostravě a při jednom večeru na Stodolní se domluvili, že si zahrají společně a vůbec poprvé vystoupí v klavírním duu. Na programu je Mozart, Rachmaninov a Šostakovič.

 

Wolfgang Amadeus Mozart
Andante a pět variací pro klavír na čtyři ruce G dur KV 501

Wolfgang Amadeus Mozart
Sonáta D dur pro dva klavíry KV 448

Sergej Rachmaninov
Suita č. 1 pro dva klavíry op. 5

Dmitrij Šostakovič
Concertino pro dva klavíry

 

Lukáš Vondráček – klavír
Federico Colli – klavír

 

Závěrečný klavírní recitál představí skladby pro dva klavíry či čtyřruční kompozice v exkluzivním podání klavíristů Lukáše Vondráčka a Federica Colliho. Špičkoví hudebníci se seznámili v Ostravě a při jednom večeru ve Stodolní se domluvili, že si zahrají společně a vůbec poprvé vystoupí v klavírním duu.

Ze skladeb zazní Mozartovo dílo Andante a pět variací pro klavír na čtyři ruce, které geniální skladatel údajně zkomponoval za jediný den. Od stejného autora je připravena Sonáta D dur pro dva klavíry.

Sergej Rachmaninov věnoval svoji Suitu č. 1 pro dva klavíry Čajkovskému, který patřil k jeho velkým příznivcům. Premiéra skladby zazněla v roce 1893 v Moskvě a provedl ji sám Rachmaninov s Pavlem Pabstem. Čajkovskij se představení nezúčastnil, protože měsíc předtím zemřel.

Dmitrij Šostakovič zkomponoval Concertino pro dva klavíry v prosinci 1953 pro svého šestnáctiletého syna Maxima. Ten skladbu premiéroval o téměř rok později na Moskevské státní konzervatoři P. I. Čajkovského spolu s Allou Maloletkovou.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Mirai Summer Fest
Slezskoostravský hrad, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
Ostravská Country Fontána 2024
Slezskoostravský hrad, Ostrava