ROMA BIG TOP – Romský stan

Akce Praha

ROMA BIG TOP – Romský stan
Jiné akce
Loď Tajemství, Praha
Další akce ve městě Praha

ROMA BIG TOP – Romský stan, Praha (7. a 8. září 2016)

PROGRAM | VSTUPNÉ NA CELOU AKCI ZDARMA

Středa 7. září 2016

8:00 Semináře "Očima Romů" – interaktivní setkání s romskou historií, jazykem, kulturou i samotnými Romy pro žáky ZŠ. Seminář trvá dvě a půl hodiny a vedou ho lektoři Mgr. Barbora Šebová a Bc. David Tišer. Více informací naleznete na www.romskahudba.cz.

15:00 Cigi Cigi Cirkus – workshop klaunského a artistického umění pro děti. Skupinu tvoří romské děti, které se sdružují pod hlavičkou organizace IQ Roma servis a lektora Vojtěcha Veselého. Skupina zve všechny na workshop klauniky, žonglování a základů dalších artistických disciplín.

16:30 Jam na Lodi Tajemství – jedinečné setkání profesionálních muzikantů. Jožka Fečo (kontrabas), Tibor Žida (kytara) a Vojtech Szabó (akordeon) se představí během krátkých sólových vystoupení a poté se sejdou ke společnému jamování. Ideální program pro náročné i pro ty, kteří si chtějí užít pohodovou atmosféru pražské Náplavky v netradičním pojetí.

17:30 ARA ART: Čirikloro aneb Co říká ptáček? – romská pohádka. Dosud neuvedený text Mileny Hübschmannové je dramatickou hříčkou, jejíž styl i jazyk je velice blízký dětem. Tvůrčí tým divadelní skupiny ARA ART pod vedením režiséra Davida Tišera a v dramaturgii Lízy Urbanové zasadil příběh do rámce vyprávění romského pohádkáře, který se v interakci s dětmi zamýšlí nad tím, zda může existovat pohádka bez draků a princezen, jen s několika dobrými lidmi, kteří se snaží dobrat toho, kdo z nich má pravdu a co to vlastně pravda je. Důležitým prvkem inscenace je hudba v aranžmá Tibora Židy.

18:30 Autorské čtení romské spisovatelky Ivety Kokyové – Povoláním sociální pracovnice, která se věnuje zejména péči o neslyšící, se odhodlala psát v romštině i v češtině a jejího talentu si brzy povšimli odborníci na současnou romskou literaturu. Její texty nedávno vydala knihovna Václava Havla v rámci sborníku děl romských autorek s názvem Slunce zapadá už ráno.

19:00 Taneční vystoupení skupiny Gitane z nízkoprahového klubu Husita. Soubor vede Eva Džobáková, která s ním i sama vystupuje, připravuje choreografie a kromě toho vymýšlí a šije kostýmy.

19:30 Vojta Lavička a Gypsy Spirit, host Matěj Ruppert – špičkoví romští hudebníci okolo známého houslisty, herce a moderátora Vojtěcha Lavičky. Vojta a jeho Gypsy, jak je nedávno jedna pořadatelka překřtila, provedou návštěvníky romského stanu pestrým světem romské hudby od Balkánu až po Španělsko. Kdo chce mít jasno v tom, že romská hudba není jenom čardáš, neměl by chybět.

21:00 Funky Brothers, Louny – dvojice David Rostaš a Ladislav Cirok představuje současný romský pop v tom nejlepším slova smyslu. Videoklipy a záznamy z vystoupení kapely můžete shlédnout na YouTube kanálu Funky Brothers.

Čtvrtek 8. září 2016

8:00 Semináře "Očima Romů" – interaktivní setkání s romskou historií, jazykem, kulturou i samotnými Romy pro žáky ZŠ. Seminář trvá dvě a půl hodiny a vedou ho lektoři Mgr. Barbora Šebová a Bc. David Tišer. Více informací naleznete na www.romskahudba.cz.

15:00 Rap Battle – rapová soutěž pro začínající rapery a raperky. Velitelem soutěže je černošský raper Henry D a jeho DJ BA2S, o vítězi rozhodnou diváci. Rap je umělecký projev, který strhává současnou mladou romskou generaci a je mnoho Romů, kteří v tomto žánru dosáhli na vrchol (Rytmus, Gipsy.cz a další). Soutěž proběhne ve dvou disciplínách – improvizace na vylosované téma a připravený track (skladba). Vítěz dostane možnost natočení profi skladby v profi hudebním studiu s profi producentem!

16:30 UGC (United Gipsy Crew) – bezpochyby nejvýraznější romská skupina na hip-hopové a rapové scéně pochází ze Žižkova a její kořeny jsou spojeny s nízkoprahovým klubem Beztíže. Za pět let své existence má kapela za sebou desítky koncertů a natočila několik klipů, které mají statisíce shlédnutí. Od svého založení spolupracují s raperem Henrym D a MC Metodějem Constantinem. Od nich se naučili, jak vytvořit beaty, napsat dobré texty a jak to celé dát dohromady tak, aby to bylo "le jilestar – od srdce".

17:00 Sestry Matiovy – rodačky z Roudnice nad Labem představí svou autorskou tvorbu a hlavně nový HATE FREE SONG – #LidiNemajSvedomi, kterým chtějí poukázat na současné dění ve světě, postoje části společnosti k Romům i jiným skupinám a vliv interneteu a sociálních sítí na jejich formování. Nebude chybět samozřejmě ani romská muzika okořeněná trochou funky a soulu.

17:30 Divadlo utlačovaných: Neprojdeš – romští i neromští protagonisté dávají k dispozici své autentické životní zážitky a zkušenosti a pokládají otázku, zda nemohlo být všechno jinak. Dvacetiletý Pepa, student prvního ročníku ČVUT, se chystá na párty. V oblíbeném klubu hraje oblíbený DJ, jde celá parta. Kamarádi už jsou uvnitř, noc je mladá, nálada dobrá, atmosféra plná očekávání super mejdanu. Jaké je ale Pepovo překvapení, když mu ochranka u vchodu sdělí, že ho dovnitř nepustí, protože „je plno“…. Pomohou mu kamarádi, manažerka klubu, nebo přivolaná policie? A proč vlastně Pepa nesmí dovnitř? Opravdu je plno? A co by se dalo udělat proto, aby „plno“ nebylo? Více informací o divadle utlačovaných naleznete na www.romea.cz

19:00 Koncert Mário Bihári a Bachtale Apsa, host Martin Svátek – nově obnovená kapela fenomenálního nevidomého akordeonisty a pianisty Mária Biháriho hraje klasický romský repertoár i autorské skladby, z nichž některé už zlidověly. Tuto čtyřčlennou formaci tvoří vedle Mária kytarista a zpěvák Petr Horváth, perkusista Stanislav Vít a basista a houslista Adam Pospíšil. Exkluzivním hostem pro tento večer bude král romského funku, soulu a RnB, zpěvák Martin Svátek. Více informací naleznete na Facebooku Mária Biháriho.

20:30 Koncert Terne Čhave (Hradec Králové) – kapela Terne Čhave působí na české hudební scéně už od počátku 90. let. Za tu dobu zaznamenala mnoho úspěchů. Vydala 4 desky, z nichž jedna získala žánrovou hudební cenu Anděl, odehrála stovky koncertů na prestižních festivalech doma i v Evropě, bodovala také ve světových etno a world music hitparádách. Tajemství dlouhověkosti a úspěchu Terne Čhave tkví v tom, že se po celou dobu své existence bránili tomu, stát se skanzenem romské kultury, a hledali stále nové způsoby zacházení s romskou hudbou. V Plzni se představí v plné parádě i s dechovou sekcí.

21:45 Slavnostní zakončení – romská hymna v podání operního pěvce Miro Bartoše, člena sboru opery Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni.


Celý program Romského stanu je ZDARMA, k dispozici je kavárna a bar, romská literatura nebo výstava Příběh Romů o romské historii a kultuře.

Projekt je podpořen Radou vlády pro národnostní menšiny a Ministerstvem kultury.

Kompletní info na www.romabigtop.cz

Místo konání akce: Loď Tajemství, Rašínovo nábřeží (mezi Palackého a železničním mostem), Praha 2 - Výtoň, Praha
Vstupenky: http://www.romabigtop.cz/
Datum začátku akce: 7. Září 2016 08:00
Datum ukončení akce: 8. Září 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0702N 14.4146E

Případné změny si prověřte na webu akce ROMA BIG TOP – Romský stan, Praha (7. a 8. září 2016)

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Den mateřství
zahrada nemocnice Kadaň, Kadaň
Královský košt Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín
Hurá na prázdniny
Areál výletního zámečku Větruše, Ústí nad Labem