Rozpravy I.

Akce Jihlava

Rozpravy I.
Kultura
Další akce ve městě Jihlava

Rozpravy I.

Nový projekt, jehož cílem je během tří večerů představit současnou romskou kulturu a nejen ji. V dnešní společnosti zdá se převládá názor, že je tu nějaké "my" (většina) a "oni" (menšina). Převládají stereotypy a jednoduché konstrukce romské identity postavené na jejím odsouvání kamsi na okraj. Cílem projektu je nabídnout zcela jiný úhel pohledu, kdy práce a životní příběhy těch, se kterými se budete moci setkat, dokazují, že kultura jako prostředek sebevyjádření a kultivace nezná etnické hranice.

V rámci prvního večera ve čtvrtek 20.10. nejprve od 17:30 představíme sportovní oddíl Bojovat srdcem z Brna, který se věnuje netradičnímu brazilskému bojovému umění Capoeira. V oddílu se scházejí především romské děti, pro které je to jedna z mála dostupných a přístupných sportovních aktivit. Potkáme se i se členy oddílu Capoeiry z jihlavského Sokola.

Od 19:30 nás pak čeká diskuse s romskými spisovatelkami Irenou Eliášovou, Evou Danišovou a jihlavskou Juditou Horváthovou. Moderovat bude novinářka, editorka a překladatelka Karolina Ryvolová, jejíž články jste mohli najít třeba v týdeníku Respekt.

Další večer 23. 11. bude věnovaný diskusi se známými a úspěšnými romskými sportovci, novináři a osobnostmi společenského života. V rámci večera také promítneme dokumentární film FC Roma, který se dostal do širšího povědomí nejen jako český zástupce v prestižní soutěži dokumentů na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, ale i díky zrušené premiéře na stadionu FC Bohemians v Praze. 16. 12. pak celý projekt zakončí hudební večer s koncertem skupiny Terne čhave.

Vstup je zdarma.

Projekt byl podpořen v rámci grantového programu Velvyslanectví USA v Praze.

Místo konání akce: DIOD, Tyršova 12 (v budově sokolovny), Jihlava
Datum začátku akce: 20. Října 2016 17:30
Datum ukončení akce: 20. Října 2016 21:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.3987N 15.5843E

Případné změny si prověřte na webu akce Rozpravy I.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Co jsem: tělo, mysl nebo duch?
Nová Akropolis, Varšavská 19, Praha 2, Praha
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava