Stefan George: Slovo Das Wort (prezentace knihy)

Akce Praha

Stefan George: Slovo  Das Wort (prezentace knihy)
Kultura
Goethe-Institut Prag, Praha
Další akce ve městě Praha

Stefan George: Slovo | Das Wort (prezentace knihy)

Kniha představí českému publiku poprvé dílo Stefana Georgeho výborem ze všech období jeho tvorby. Básně vybral a češtiny přeložil Radek Malý. Vychází s podporou Goethe-Institutu v nakl. Aleš Prstek.

Knihu představí Radek Malý společně s dalšími spolupracovníky, kteří k jejímu vzniku přispěli: Vít Ondráček, autor kreseb, a Václav Petrbok, autor doslovu.

Pořad v češtině.

Stefan George (1868-1933) je považován za nejvýznamnějšího německy píšícího básníka symbolismu. Jeho pojetí umění cílí na exkluzivitu, odklání se od všednodenní reality a odmítá jakoukoli účelnost krásného. Raná tvorba Georgeho je ovlivněna francouzským symbolismem. Vrcholem tohoto období je cyklus Das Jahr der Seele (1897, rozš. vydání 1899). S cyklem Der Teppich des Lebens und die Lieder vom Traum und Tod (1900) se George odvrátil od estetismu. Začal budovat nový mýtický svět hodnot, v němž je básník vizionářem v kruhu svých učedníků. 1907 uveřejnil George cyklus Der siebente Ring, 1914 vyšla sbírka Der Stern des Bundes. Stefan George neměl stálé bydliště, zdržoval se především v Berlíně, Mnichově a Heidelberku. 1933 odešel do Švýcarska.
Od r. 1892 vznikla kolem Stefana Georgeho a jeho díla skupina básníků, umělců a učenců, tzv. George-Kreis (Kruh Stefana Georgeho). V jeho středu stáli především spolupracovníci časopisu Blätter für die Kunst (vycházel v letech 1892-1919).

Radek Malý (1977) je básník, autor knížek pro děti a překladatel z němčiny, působí na Univerzitě Palackého v Olomouci. Za sbírku Vraní zpěvy (2002) obdržel cenu Jiřího Ortena, dvakrát byl oceněn Magnesií Literou – za sbírku Větrní (2005) a za knihu pro děti Listonoš vítr (2011, kniha byla zapsána na čestnou listinu IBBY). V roce 2015 vyšla sbírka Všehomír. Přeložil např. poezii Georga Trakla, Ericha Kästnera, Rainera Marii Rilka, Paula Celana, Hugo Sonnenscheina a dalších. Připravil také antologii německé expresionistické poezie Držíce v drzých držkách cigarety, z poezie autorů německého nonsensu sestavil antologii Malé lalulá (2014).

Více informací: https://www.goethe.de/ins/cz/cs/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20895060

****

Stefan George: Das Wort (Buchpräsentation)

Das Buch stellt zum ersten Mal dem tschechischen Publikum das Werk Stefan Georges mit einer Auswahl aus allen Schaffensperioden vor. Die Gedichte ausgewählt und übersetzt hat Radek Malý. Die Anthologie erscheint mit Förderung des Goethe-Instituts im Verlag Aleš Prstek.
An diesem Abend stellt Radek Malý das Buch gemeinsam mit weiteren Mitwirkenden vor: Vít Ondráček, dem Autor der Zeichnungen, und Václav Petrbok, der das Nachwort geschrieben hat.

Veranstaltung in tschechischer Sprache.

Weitere Informationen: https://www.goethe.de/ins/cz/de/ver.cfm?fuseaction=events.detail&event_id=20895060

Místo konání akce: Goethe-Institut Prag, Masarykovo nábř. 32, Praha
Datum začátku akce: 23. Ledna 2017 19:00
Datum ukončení akce: 23. Ledna 2017 20:30
Pravděpodobné souřadnice: 50.0795N 14.4141E

Případné změny si prověřte na webu akce Stefan George: Slovo | Das Wort (prezentace knihy)

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
BULAT OKUDŽAVA
Městská knihovna Frýdek-Místek, Frýdek-Místek
HASIČSKÁ MUZEJNÍ NOC
Prachatické muzeum, Prachatice