Střed zájmu: It

Akce Praha

Střed zájmu: It
Festivaly
Další akce ve městě Praha

Střed zájmu: It

Střed zájmu: IT

Technologické inovace a propojení kulturních a filmových projektů s vývojáři her a interaktivních aplikací

Tento ročník je zaměřen na virtuální realitu, na možnosti jejího využití v kultuře a umění a na propojování technologických a uměleckých oborů. Seznámíte se s estetickými postupy užívanými ve VR, s již existujícími inspirativními projekty z oblasti divadla a filmu, přes videohry až po virtuální prohlídky památek, i s novinkami na poli spolupráce uměleckých a technických škol. A také budete si moci vyzkoušet virtuální realitu na vlastní oči!

Svou účast na akci prosím potvrďte do 13. 11. na email: media@kreativnievropa.cz.

...

PROGRAM

9:30–9:45 registrace a káva

9:45–10:00
Daniela Staníková: Kreativní Evropa
Pavel Barák: České hry a Game Developers Session

10:00–10:30
Andrea Slováková: Estetické strategie filmu ve virtuální realitě
Virtuální realita je prostorem pro filmy natočené technologií 360° kamer, ale i pro díla z oblasti výtvarného umění. Vznikají hrané, dokumentární i animované filmy či aplikace simulující jedinečné zkušenosti. Přednáška ukáže některé estetické postupy a typy práce s výrazovými prostředky používané v aktuální tvorbě pro prostředí virtuální reality.

10:30–11:30
Propojování uměleckých a technologických oborů - prezentace a panelová debata
Vývoj počítačových her na MFF UK. Kurz Vývoje počítačových her pořádaný MFF UK postupně propojil studenty FF UK, PřF UK, ČVUT, FAMU, VŠUP a ateliérů ZČU Plzeň. Příběh veganské čarodějky, sprejer z černobílé Orwellovské dystopie či simulátor novinové redakce - pár střípků z předchozích let, které by nevznikly bez spolupráce studentů různých oborů a bez společného prostoru.

Jakub Gemrot, MFF UK a Martin Vaňo, ČVUT
Herní design - magisterský obor na FAMU. V jakém stádiu je příprava nového oboru? Komu je obor určen a jaký je profil absolventů? Jaké znalosti a zkušenosti studenti získají? Kde se FAMU inspiruje a s kým spolupracuje?
Lubor Kopecký, zástupce Katedry produkce

Institut intermédií. IIM byl založen v roce 2007 Českým vysokým učením technickým a Akademií múzických uměni. Základní vizí bylo vytvořit jedinečnou platformu pro mezinárodní spolupráci studentů i pedagogů technických a uměleckých oborů. Miloš Vojtěchovský, FAMU – CAS, jeden ze zakladatelů IIM

11.30–12:00
Využití VR v kultuře pohledem tvůrců i diváků

Fotorealistická rekonstrukce zaniklých památek pro virtuální realitu
Představte si, že byste se mohli projít po uličkách Prahy 15. století, nebo navštívit hrad Rabí v době jeho největší slávy, když ještě nebyl zříceninou. Že byste se mohli zcela volně pohybovat a dokonce sledovat jeho obyvatele při práci. Jde to. Umíme to. Daniel Vávra, kreativní ředitel společnosti Warhorse studios vám ukáže jak a zároveň nastíní i obrovský potenciál takové technologie pro vzdělávání, muzejnictví, archeologii, nebo propagaci turismu.

Divadlo VOSTO5 a Brainz VR – Virtuální Kolonizace
Netradiční interaktivní VR aplikace inspirovaná inscenací Divadla Vosto5 Kolonizace – nový počátek. Zážitková sci-fi simulace za horizontem událostí, hranicí gravitace a limitem lidského vnímání. Chceš být Bohem nebo zachráníš kamaráda?! Projekt Vám představí jeho otcové - Petr Hanousek, Petr Prokop a Robin Pultera.

Diváci a VR: hranice zvědavosti
Festival Jeden svět se stal prvním českým festivalem, který v roce 2016 představil v ucelené kategorii dokumenty a dokumentární hry vytvořené pro médium virtuální reality s cílem dát jim stejný prostor jako filmům klasickým. Jak se diváci k novému médiu staví? Má z dlouhodobého hlediska šanci u diváků uspět nebo je táhne jenom zvědavost z neznámého? Vzniknou velké sály pro hromadné sledování virtuální reality? O trendech a diváckých zkušenostech s VR bude mluvit programový ředitel festivalu Jeden svět Ondřej Moravec.

12:00–13:00
Prezentace připravovaných projektů
Zajímavé videohry ve vývoji, VR a interaktivní projekty napříč kreativními průmysly ve fázi příprav.

13:00–14:00
Oběd, networking.

Během oběda si můžete vyzkoušet nejen prezentované projekty ve VR, ale i další VR zážitky ve Virtuálním pokojíčku kina Pilotů. www.virtualnipokojicek.cz

Místo konání akce: Kino Pilotů, Donská 168/19, Praha
Datum začátku akce: 16. Listopadu 2017 09:30
Datum ukončení akce: 16. Listopadu 2017 14:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0714N 14.4468E

Případné změny si prověřte na webu akce Střed zájmu: It

Jméno organizátora: Kancelář Kreativní Evropa
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce