Svatojakubské hody 2017

Akce Lipník nad Bečvou

Svatojakubské hody 2017
Hody
Web organizátora:
www.svclipnik.cz
Další akce ve městě Lipník nad Bečvou

Svatojakubské hody 2017

Na hodech si zazpívá zpěvačka Kristína, zahraje Čankišou

Slovenská zpěvačka Kristína či energická hudební skupina Čankišou, ale i další kapely, také koncert v kostele, letní kino, divadlo pro děti, řemeslné dílny a lukostřelba vyplní program Svatojakubských hodů, které se uskuteční v Lipníku nad Bečvou od pátku 21. do neděle 23. července. Program je nabitý a měl by se líbit všem generacím.

V pátek na divadlo a na Pomádu

Na pohádku Terezka a kouzelné autíčko v podání olomouckého divadla Tramtarie mohou přijít děti s rodiči do kulturního domu Echo v 17 hodin. Krátce po setmění cca v 21 hodin promítne letní kino U čápa vedle terasy KD Echo slavný americký muzikál z roku 1978 Pomáda v hlavní roli s Johnem Travoltou a Olivií Newton-John.

V sobotu za muzikou i na ohňovou show

Sobotní program odstartuje v 10 hodin dopoledne na terase KD Echo Petr Stojan Quartet v jehož podání zazní francouzské chansony, jazzové evergreeny a písně básníka a přerovského rodáka Josefa Kainara. Od 18.30 hodin rozezní náměstí T. G. Masaryka lipenská kapela Cimrmanovo Torzo. Skupina se zaměřuje na skladby od blues po hard rock od slavných skupin 60. a 70. let a na hodech bývala v minulosti pravidelným hudebním hostem. Od 20.30 hodin nastoupí na scénu uskupení Happy To Meet ze Šumperka hrající keltský rock. Koncertní kapela je známá tím, že dokáže strhnout k tanci takřka každé publikum. Zpívají česky i anglicky a výčet festivalů, na nichž vystupovali, je takřka nekonečný. Po temperamentním nářezu večer završí po setmění ohňová show, o níž se postará skupina Bocca Fuego.

V neděli do kostela, za řemesly a koncerty Kristíny a Čankišou

Sváteční nedělní ráno začne v 9.30 hodin hodovou mší ve farním kostele sv. Jakuba. Sloužit ji bude p. Josef Pelc, děkan z Uherského Brodu, který sedm let působil jako kněz v lipenské farnosti. V tomtéž kostele se od 14 hodin uskuteční i Koncert barokní hudby a v 15 hodin dojde k Svátostnému požehnání, které rovněž odslouží p. Josef Pelc.

Program na náměstí začne ve 14 hodin řemeslným jarmarkem. Lidé a hlavně děti budou mít možnost vyzkoušet řemesla jako kovářství, tkaní na stavu, předení na kolovrátku, paličkování, výrobky z kůže, nebo plstění plstící jehlou, košíkářství, hrnčířství a kartáčnictví. V 15 hodin předvede brněnská skupina Čankišou fúzi world music a rocku. Její eklektický styl v sobě mísí vlivy několika etnik (především arabského, afrického, indického a balkánského) a rockové základy jednotlivých muzikantů. Tvorba kapely se opírá o fiktivní legendu o dávném jednonohém lidu Čanki, jehož jazykem skupina zpívá. Čankišou pravidelně vystupují po celém světě, hráli například i na Borneu či v Kuala Lumpur. V 16 hodin se pozornost návštěvníků přesune na historickou skupinu Roma Victor, jež na náměstí předvede římské formace a v interaktivních hrách zapojí do soubojů a lukostřelby i děti a rodiče. V 17 hodin završí slavnosti koncert slovenské zpěvačky Kristíny, která mimo jiné reprezentovala Slovensko na pěvecké soutěži Eurovision Song Contest 2010, pravidelně se umisťuje na předních příčkách ankety Slavík a v České republice se těší mimořádné popularitě i díky hitům Horehronie, Pri oltári nebo Jabĺčko.

Eurohraní a prohlídky města

Kulturní program hodových oslav připravuje Středisko volného času ve spolupráci s městem Lipník a s finanční podporou Olomouckého kraje. Během hodů budou zpřístupněny také některé jindy uzavřené památky - věž se zvonicí, lidé mohou zavítat na výstavu Jana Kanyzy v galerii Konírna, nebo se pokochat pohledem na kované exponáty Igora Kitzbergera přímo ve městě. Zajímavé vzdělávací zpestření chystá i Městská knihovna. Od 14 do 16 hodin se zejména děti mohou v neděli těšit na tradiční Eurohraní. Budou si moci vyzkoušet kolo štěstí a soutěžit ve vědomostech o Evropě nebo si poskládat velkoformátové puzzle Evropy. Odměnu získá každý účastník, který uspěje. Eurohraní je součástí projektu MEIS Představujeme členské země Evropské unie, který je realizován za finanční podpory Olomouckého kraje, za podpory Statutárního města Olomouc a Europe Direct Olomouc.

Proč hody v Lipníku a kdo byl Jakub Starší?

Podle místních nejsou lipenské hody takové, jaké známe z okolních vesnic, kdy z každého domu voní koláče a pečínka. Je to proto, že jejich tradice začala teprve v roce 2001 a nikdo z pamětníků už neví, jak se v minulosti svátek patrona města vlastně slavil. Ve městečku se totiž tradice za komunistů nedržela a hody se tu týkaly spíš uzavřeného farního společenství nebo jednotlivých rodin. Sv. Jakub Starší, jemuž je zdejší kostel zasvěcen, byl jedním z dvanácti apoštolů – učedníků Ježíše Krista. Jeho bratrem byl apoštol a evangelista Jan. Jakub je patronem poutníků. Jádro kostela pochází z doby před r. 1406, v letech 1765-66 byl kostel výrazně barokně přestavěn. Ve věži se od loňských hodů u 101. schodu nachází miniexpozice archeologických nálezů a informací o farnosti a výzkumech v blízkosti kostela.

Místo konání akce: Lipník nad Bečvou, Olomouc Region, Lipník nad Bečvou
Datum začátku akce: 21. Července 2017 17:00
Datum ukončení akce: 23. Července 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5333N 17.6E

Případné změny si prověřte na webu akce Svatojakubské hody 2017

Jméno organizátora: SVČ Lipník nad Bečvou, p.o.
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
PIVNÍ SLAVNOSTI
Kempink Žralok, Plumlov
PIVNÍ SLAVNOSTI
Kempink Žralok, Plumlov
Sázavský šmak
náměstí Voskovce a Wericha, Sázava