Ty Syčáci + Aku Aku

Akce Loket

Ty Syčáci + Aku Aku
Koncerty
hrad-Loket, Loket
Další akce ve městě Loket

Ty Syčáci + Aku Aku

Aku Aku
http://www.aku-aku.cz
Vznik kapely lze datovat do poloviny roku 1988 kdy po ukončení činnosti skupiny Hever zůstávají pohromadě houslista Slávek Neuhöfer, kytarista Honza Peclinovský a basista Luděk Zedník. "Chtěli jsme to dělat jinak a v menším počtu lidí". Luděk si vzpomněl na kamaráda ze školy Vláďu Sasku a ten zaplnil volné místo bubeníka. Kapela byla na světě.

Svůj hlavní stan nalezla v ČKD Polovodiče Praha. (zřizovatel byl za bolševika nutný pro oficiální vystupování)."Díky pane Zdenku Cermane. Tento člověk to risknul i když viděl jak vypadáme. My jsme potřebovali to razítko". Kapela začala pracovat pod názvem Utaja Hunata. Pak následovalo několik koncertů a opětovné pozvání k zřizovateli, kde byla kapele sdělena nutnost změnit jméno skupiny "Bylo nám řečeno, že to zní nějak turecky". Náhradní nový název byl vymyšlen hned na místě a zněl Aku-Aku. (Ochránce duše zemřelých na velikonočním ostrově, dnes též plejáda vrtaček, brusek a nakonec snad i boty). Současně to bylo i poslední setkání se zřizovatelem, protože aktivita kapely se začala ubírat směrem k prostředí undergroundu. "Hráli jsme i dost složité kompozice a bylo překvapivé že to lidé brali. Rok do revoluce bych popsal jako jeden velkej zakázanej mejdan. Zprvu sice byly i koncerty oficiální, ale časem jsme začali hrát na různých tajných místech, parnících, stodolách a jak to šlo. " Toto období kapela završila hraním na legendárním koncertě Solidarity ve Wroclavi (začátek listopadu 1989), kde kromě hlavní folkové scény, byla i scéna rocková. Bohužel z Čech se do Polska dostalo kvůli kontrolám na hranicích jen minimum kapel. Kromě AKU-AKU, pouze MCHBand a Šanov.

Po revoluci nastal veliký boom. Kapela nahrála v roce 1990 album /vinyl/ "Humanquake", (Pro Art 1991) na kterém jsou skladby z let 1988-89. Začala vystupovat na různých festivalech a setkáních po celé republice. Na koncertu na Václavském náměstí se potkala s Lukášem Machatou, grafikem a hudebníkem žijícím ve Švýcarsku. S jeho pomocí pak došlo k turné po této zemi, opakovaném po dvou letech. Stejně významné bylo pro kapelu i setkání s americkou skupinou Sabot, z kterého vzešlo dlouholeté přátelství.

Tvorba skupiny se po revoluci začala postupně měnit. "Najednou začali všichni zpívat o svobodě a každej se vyjadřoval k dění minulému i současnému dost hustě. Nechtěli jsme jít touto cestou, teď když už se to smělo. Nacvičili jsme písně, které se inspirovaly tolkienovskou poetikou". Toto období je částečně zachycenou na CD KNAK 1992. " Pro lidi to ale nebylo to pravé, cítili jsme, že se chtějí víc bavit. Nedokázali jsme je přesvědčit a tak jsme po určitém období tápání opět vytvořili nový program, který je kompletně zachycen na CD Mezi psem a vlkem." V té době kolem roku 1994 AKU-AKU poměrně často koncertují, ale kapela byla co se tvorby týče na konci svých sil. " Myslím, že s odstupem času bych to nazval vyhoření. Nebyli jsme schopni se dohodnout na jediné notě a tak došlo k rozhodnutí činnost kapely ukončit. "

Basista Luděk a kytarista Honza pokračovali v dalších letech v hudební tvorbě a během následujících let natočili dvě alba. /viz ostatní projekty/.

Pro kapelu nastala 14-ti letá pauza.

"Reinkarnaci kapely nastartovala nehoda, která se stala bubeníkovi. Měl těžký úraz. Přijeli jsme za ním do nemocnice a jak tam tak ležel na posteli s oběma nohama zavěšenýma a v dlahách, řekli jsme si, že je to možná impuls, abychom ještě něco zkusili. Nejprve jsme se tomu zasmáli a pak jsme to v průběhu roku zrealizovali i když s nejrůznějšími těžkostmi, které provázely Láďův zdravotní stav. "

Kapela znovu koncertuje od roku 2009. Opřela se o starý repertoár a přidala několik zdařilých coverů.




Ty Syčáci alternative-world music / Brno
http://bandzone.cz/tysycaci
http://www.tysycaci.cz/

Kapela Ty Syčáci vznikla v roce 2000 z iniciativy Petra Váši, jedné z nejpozoruhodnějších postav české alternativní scény. Váša je výjimečný zpěvák, textař, performer a experimentátor, jediný český muzikant schopný hrát doslova celým tělem (on sám tento styl, který jej proslavil už při sólovém vystupování, nazývá „fyzické básnictví“). Jeho spoluhráči v kapele Ty Syčáci jsou kytarista Petr Zavadil a baskytarista Tomáš Fröhlich (ex Pluto). Kapela plní české kluby už osmým rokem. Nad hudebním zařazením Těch Syčáků si lámala hlavu řada kritiků: jejich styl se jakémukoli škatulkování vzpírá. Rámcově se dá říci, že zahrnuje prvky rocku, jazzu, moravského folklóru a world music. Možná právě díky této nezařaditelnosti představuje publikum Syčáků doslova průřez mezi generacemi – od středoškoláků po zasloužilé milovníky klasického kytarového rocku.

Základem obsazení skupiny Ty Syčáci je kytara, baskytara a zpěvy, doplněné perkusemi, ale i balalajkou, desetistrunným stickem a minidiskem.
Prvním počinem nově vzniklé kapely ve složení Váša – Zavadil – Fröhlich byl cyklus písní "Máj v dubnu". Pod stejným názvem vyšel na CD v září 2000 a téhož roku za něj kapela získala cenu Volného sdružení hudebních kritiků Periskop – Žlutá ponorka. Druhá deska, formálně navazující na Máj v dubnu, vyšla v květnu 2001 pod názvem "Lék a jed".
Pak následovala velká hudební dobrodružství, kdy kapela pracovala na představení "SSSS" (Samota – Sláva – Smrt a Spása), které si u nich v roce 2000 objednali pořadatelé pražského festivalu Next Wave. Petr Váša napsal libreto díla, které označil za "punkovou operu", a společně s Fröhlichem a Zavadilem jej zhudebnil. Představení mělo premiéru v pražském Divadle Na zábradlí v říjnu 2001 a na 2CD vyšlo v roce 2002.
O dva roky později se pustili do dalšího velkého projektu eko-psychologické opery "Lišák je lišák". Jedná se o nahrávku opery o čtyřech jednáních a epilogu s podtitulem Hra o bolestné nápravě člověka, který se strašně mýlil. Toto čtvrté velké hudební dílo kapely je součástí globálního multimediálního projektu literárního, výtvarného a, dá-li Bůh, i divadelního a filmového. Lišák je lišák vyšel na 2CD v roce 2005.
Během roku 2006 začali Ty Syčáci připravovat retrospektivu prozatímní tvorby s bubeníkem Alešem Pilgrem. V listopadu 2007 vyšlo poslední album "BUM BUM BUM" s podtitulem "To nejlepší a bicí", které obsahuje výběr ze všech vydaných desek nahraných s bubeníkem a v nových aranžích.

Místo konání akce: hrad-Loket, Zámecká 67, Loket
Datum začátku akce: 19. Května 2017 20:00
Datum ukončení akce: 19. Května 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.187N 12.7537E

Případné změny si prověřte na webu akce Ty Syčáci + Aku Aku

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce