Týden Astrid Lindgrenové v Brně

Akce Brno

Týden Astrid Lindgrenové v Brně
Akce pro děti, Divadlo, kino
Další akce ve městě Brno

Týden Astrid Lindgrenové v Brně

Kdo by neznal Pipi Dlouhou punčochu s pihami a velkými botami? Kdo nevyrůstal spolu s neposednými Dětmi z Bullerbynu? Kdo neměl v dětství hlavu v oblacích jako Karkulín ze střechy?
Všechny tyto postavičky pocházejí z pera švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové, od jejíhož narození letos uplyne 110 let. Zatímco její knížky známe mnohdy zpaměti, kolik toho víme o samotné autorce?

Týden Astrid Lindgrenové, který Skandinávský dům v Brně uspořádá koncem května, se zaměří na méně známé okolnosti autorčina života i tvorby. Obě akce se uskuteční ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a budou určeny dospělým návštěvníkům. V pondělí 29. 5. se můžete těšit na promítání dokumentárního filmu Astrid z roku 2015 a ve středu 31. 5. na besedu u příležitosti vydání Válečných deníků, jejímž tématem budou nejen Astridiny názory na válku, ale také její aktivity v oblasti ochrany zvířat.

Pondělí 29. 5. 19:00
Promítání: Astrid (Švédsko, 2015, 94 min)

Poutavý vhled do života slavné a oblíbené autorky dětských knih Astrid Lindgrenové divákům formou unikátního dokumentárního filmu představí tuto ženu mnoha tváří, které do života v raném věku zasáhlo neplánované těhotenství, která během druhé světové války pracovala pro švédskou tajnou službu, vedla si válečný deník, po válce se angažovala společensky a politicky. Prostřednictvím dříve nezveřejněných fotografií, filmových záběrů, deníkových zápisků a rozhovorů s jejími blízkými i autorkou samotnou budete mít možnost seznámit se se životem i inspirací této jedinečné autorky.
Film uvedeme v původním znění s českými titulky.

Středa 31. 5. 19:00
Beseda: Dvojí život Astrid Lindgrenové

Během literárního dvojvečera nejprve nahlédneme do Válečných deníků, které si Astrid Lindgrenová vedla v průběhu druhé světové války. Bylo Astridino válečné Švédsko skutečně tak neutrální? A jak válku prožívala sama spisovatelka? Jedinečnou knihu, která právě vychází v češtině, představí překladatelka Jitka Herčíková. Večer doplní předčítání vybraných úryvků z knihy.

V druhé části se pak zaměříme na Astrid Lindgrenovou coby ochránkyni zvířat. Dozvíte se, jak autorka v tomto směru ovlivnila švédské zákony, vyvolávala společenské diskuze, a proč se ve Švédsku zvířata téměř vůbec nechovají v klecích.

http://www.skandinavskydum.cz/2017/tyden-astrid-lindgrenove-v-brne/

Místo konání akce: Moravská zemská knihovna, Kounicova 65a, Brno
Datum začátku akce: 29. Května 2017 19:00
Datum ukončení akce: 31. Května 2017 19:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.2086N 16.5944E

Případné změny si prověřte na webu akce Týden Astrid Lindgrenové v Brně

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce