Úvod do semenaření a burza osiv

Akce Boskovice

Úvod do semenaření a burza osiv
Jarmarky a trhy
Další akce ve městě Boskovice

Úvod do semenaření a burza osiv

Máte v sobotu 10. února čas? Zajímá vás semenářský kurz následovaný burzou osiv? Chcete si sáhnout na staletí staré plodiny od neolitických obilnin a theosinte přes původní indiánské kukuřice, čmeláčí a včelí pastvu, po nejrůznější zeleninu, léčivky a keře k průběžné sklizni dřeva na otop nebo na mulč? Chcete se podělit s ostatními nebo posměňovat osiva? Chcete semenařit a pro ostatní uchovávat něco jinak už nedostupného?

Přijďte. Povíme si o semenaření pro domácí samozásobitelskou produkci. O pestrosti starých nepřešlechtěných odrůd a důležitosti zachování přeživších zbytků jejich diverzity. O výběru pro vás nejvhodnějších odrůd na základě jejich unikátní typologie a výjimečných vlastností, místo na základě nic neříkajících všude skoro totožných základních popisů současných balení velkoobchodně dodávaných standardizovaných osiv.

Povíme si o výběru a péči o semenné rostliny, o jejich případném přezimování, o sklizni, sušení, čištění a dlouhodobém skladování osiva. Povíme si kde lze kdykoliv dohledat potřebné detailní informace a také o výhodnosti pěstování, způsobech udržování a způsobech selekce vlastních plně adaptovaných místních odrůd.

Nebude-li pršet nebo moc foukat, vyběhneme na chvíli i ven a čištění osiv si budete moci sami vyzkoušet na pár připravených vzorcích s mým ručním nářadím nad plachtou.


Pak si řekneme o pár zahradnických fíglech při pěstování méně obvyklých sadeb ze semen. Od květin s prachovými semínky jako jsou náprstníky a divizny coby čmeláčí pastva, po stratifikace semen vybraných bylin a podnoží ovocných stromů, co lidem často nechtějí klíčit.
.
Bude-li zájem, můžu to ještě rozšířit o "divoké sběry" osiv včelí pastvy v přírodě, o jejím šíření na vhodná místa pomocí jílových "semenných bomb" a o šíření v krajině potřebné včelí pastvy pomocí řízků snadno se ujímajících keřů včelí pastvy. (Neboli zadara, pouze s pilkou, nožem a gumovým kladivem v tlumoku.)

Tohle mi zabere cca tři hoďky s malou pauzou uprostřed.
.
.
Pak si dáme velkou pauzu.
.
.
Po ní si uspořádáme burzu osiv, kde já a moje živé kolekce posloužíme už jen jako fundovaná nápověda a středobod, kolem kterého se to odehraje.
.
.
Vstupné dobrovolné do klobouku někde bokem. Trvání 3+2 hodiny
---------------------------------------------------------------
Druhý díl letošního cyklu k restauraci venkova, třetí ročník
Za Boskovice naživo lektoruje Honza Král

Místo konání akce: Kafe za rohem, Plačkova 4, Boskovice
Datum začátku akce: 10. Února 2018 15:00
Datum ukončení akce: 10. Února 2018 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.4868N 16.66E

Případné změny si prověřte na webu akce Úvod do semenaření a burza osiv

Jméno organizátora: Boskovice naživo
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
VENKOVSKÉ TRHY 2024
HLAVNÍ NÁMĚSTÍ ŠTERNBERK, Šternberk
BLEŠÁK A SWAP 28.04.2024
Poláčkovo náměstí, Rychnov nad Kněžnou