Valašský špalíček 2017

Akce Valašské Meziříčí

Valašský špalíček 2017
Festivaly, Koncerty, Kultura
Areál zámku Žerotínů, Valašské Meziříčí
Web organizátora:
www.kzvalmez.cz
Další akce ve městě Valašské Meziříčí

Festival Valašský špalíček 2017 se i v následujícím roce zahalí do 60. let hudební scény a opět ponese podtitul Folk-blues-beat. V posledních letech osvědčeném formátu, který je především poctou kapelám a osobnostem bigbeatové dekády a významným projektům 70. let, poklonou hudbě, která znamenala životní postoj, se i v jeho pětatřicátém ročníku představí velikáni nejen české hudební scény. Zazní zde kainarovský projekt Město ER v podání Michala Prokopa, skupiny Framus Five a Karlovarského symfonického orchestru, který letos poprvé po 45 letech od jeho vydání zazněl naživo.

Svůj osobitý repertoár uvede brněnská kapela The Progress Organization. Jedna z nejvýraznějších a nejlepších československých skupin své doby zahraje také skladby z projektu Barnodaj i skupiny Progres 2. Po roce se vrátí Ivan Hajniš, který oživil psychedelic rockovou skupinu The Primitives Group. Vladimír Mišík se na Valašském špalíčku představí ve dvou polohách. S kapelou ETC… a komornějším projektem ČDG. Luboš Andršt zahraje s jazz-rockovou skupinou Energit a Milan Knížák s rocková skupiou Aktual. V programu festivalu nechybí ani skupina Synkopy 61.

Počínaje únorem jsou v předprodeji navedeny vstupenky na úvodní koncert, na němž vystoupí irský hudebník a zpěvák Duke Special. Jednat se bude o zcela jiné představení, než jsou místní návštěvníci zvyklí, ovšem se stejným uměleckým nasazením. Premiérově v České republice zazní hudební projekt Under The Dark Cloth, tohoto skvělého umělce, spojený s obrazovou projekcí děl velikánů americké černobílé fotografie a symfonickým kvartetem. Koncert se uskuteční v prostorách kina Svět ve středu 21. června. K dostání jsou pouze samostatné vstupenky. A to hlavně kvůli omezenému počtu míst.

Z Velké Británie na festival zavítá skotská královna bluesového zpěvu Maggie Bell a britský „soulblueschedelický“ zpěvák Pete Brown. Oba interprety doprovodí německá kapela The Hamburg Blues Band společně s mladou nadějí bluesové scény Krissy Matthewsem. Z amerického Texasu na festival zavítá Jackie Venson s kapelou, k níž se přidá kytarista Joe Kučera. Na festivalové pódium se vrátí mezinárodní skupina No Blues sídlící v Holandsku, která opět předvede směs blues, country, bluegrassu a rocku s arabskou příchutí a africkými rytmy.

Tím však aktuální výčet účinkujících nekončí. Ze sousedního Slovenska se představí kapela The Buttons, Slovak Blues Project s hostem Peterem Bonzo Radványim, Dura Blues Club s hostujícím Fedorem Frešem i sdružení Sľunovrat, které zastoupí muzikanti Zuzana Homolová, Ivan Hoffman, Paľo Malovič, Milan Tedla, Peter Michalovič a Martin Mašek a kapela Jednofázové kvasenie. Z polska přijede multiinstrumentalista Marek „Makaron“ Motyka a jeho spoluhráč na bicí nástroje Ryszard „Rico“ Rajca. Z české hudební scény nebudou chybět ani Blanka Šrůmová s Janem Saharou Hedlem a Něžnou nocí, kapely Hladolet a Hrozně ani Jarda Traband Svoboda.

Jméno organizátora: Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Kongresové centrum Zlín, Zlín
Protheus & Komunál
KD Klobučan, Valašské Klobouky
THE ULTIMATE TRIBUTE TO QUEEN
Kongresové centrum Zlín, Zlín
MUZIKÁLY NARUBY
Podzamecka Zahrada, Kroměříž