Velikonoce v srbské Lužici aneb Cesta za křižáky 2018

Akce Praha

Velikonoce v srbské Lužici aneb Cesta za křižáky 2018
Akce pro děti
Web organizátora:
www.luzice.cz/
Další akce ve městě Praha

Velikonoce v srbské Lužici aneb Cesta za křižáky

Vážení a milí přátelé,

také letos o Velikonocích se vypravíme do srbské Lužice. V neděli 1. dubna vyrazíme společně autobusem z Prahy, tradičně od metra C Ládví, a to ráno v 8:00. Celý den potom strávíme na cestách po několika vsích katolické části srbské Horní Lužice, kde budeme v patách několika křižáckým procesím.

Čili z Prahy budeme pokračovat do obce Wotrow, odkud tamní procesí vyrazí na svou pouť v pravé poledne. (Bude-li nám přát počasí, navštívíme ještě nejzachovalejší slovanské hradiště v Lužici, které leží hned u vsi.) Po odjezdu Wotrowských půjdeme procházkou do kláštera Mariina hvězda v obci Pančicy-Kukow, kde snad zastihneme odjíždějící tamní procesí a kde rozhodně počkáme na procesí z obce Chrósćicy. (Klášter je obrovský komplex, historicky silně spjatý s českým královstvím; bude dost času na jeho prohlídku. V klášteře rovněž je restaurace a možnost občerstvení.)

Odpoledne se další procházkou vypravíme do nejkrásnější okrouhlice na světě – Swinjarny, kde jezdci vracející se do Pančic odpoledne zastaví na kávu a zákusek. Nakonec popojedeme od obce Ralbice na prohlídku tamního unikátního hřbitova bílých křížů, jenž je zapsán na seznam světového kulturního dědictví Unesco, kde bychom měli zastihnout vracející se místní procesí.

Bude-li nám přát počasí a dodrží-li všechny procesí přibližně čas svých jízd, zhlédnete celkem čtyři procesí z celkových devíti a poznáte centrální část katolické srbské Horní Lužice. V případě nepříznivého počasí pro vás samozřejmě budeme mít připravenu náhradní trasu. Přesto je třeba pamatovat na to, že je vhodné teple se obléct, protože většinu dne strávíte venku.

Pěší vzdálenosti přesunů nejsou nijak dlouhé, vždy jde o zhruba kilometr. Návrat do Prahy předpokládáme kolem 22:00.

Cena zájezd je 1 100,- Kč za osobu.
Záloha činí 600,- Kč za osobu a prosíme ji uhradit do 20. 3. na náš účet 2900678633/2010 (Fio banka), do předmětu prosím vepsat "velikonoční zájezd".

Hlaste se na mejlu luzice@luzice.cz.
Těšíme se na vás!

Místo konání akce: Společnost přátel Lužice / Towarstwo přećelow Serbow (SPL / TPS), U Lužického semináře 13, Praha
Datum začátku akce: 1. Dubna 2018 08:00
Datum ukončení akce: 1. Dubna 2018 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0875N 14.4084E

Případné změny si prověřte na webu akce Velikonoce v srbské Lužici aneb Cesta za křižáky

Jméno organizátora: Společnost přátel Lužice / Towarstwo přećelow Serbow (SPL / TPS)
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
O Honzovi a víle Verunce
Dům kultury Střelnice, Rumburk
Zámecké slavnosti
před zámkem, Klimkovice
Pobytový rybářský tábor u rybníka Budín
LDT Žirovnice okr. Pelhřimov, Žirovnice