Vítání ptačího zpěvu

Akce Kozmice

Vítání ptačího zpěvu
Akce pro děti
Kozmické ptačí louky, Kozmice
Další akce ve městě Kozmice

Vítání ptačího zpěvu

Společnost Semix Pluso z Otic připravila pro zájemce z řad veřejnosti vzdělávací přírodovědnou akci s názvem „Vítání ptačího zpěvu“. Uskuteční se v sobotu 29. dubna 2017 od 9.15 h v přírodním areálu označovaném jako Kozmické ptačí louky. Mokřadní biotop s tůněmi a rozmanitou faunou a flórou o rozloze 38 ha se nachází mezi obcemi Jilešovice a Kozmice na Hlučínsku. Žijí zde vzácné druhy ptáků, ale také obojživelníci, ryby a bezobratlí. Dominantou biotopu je sedm metrů vysoká ptačí pozorovatelna.
„Vítání ptačího zpěvu“ je symbolický název pro každoročně organizované vycházky do probouzející se jarní přírody doplněné o ukázky kroužkování, výstavy ptačích budek a jinou propagaci ochrany ptáků. Společnost Semix se k akci pořádané Slezskou ornitologickou společností a Českou společností ornitologickou na mnoha místech České republiky připojí poprvé, byť už v minulém roce Kozmické ptačí louky otevřela veřejnosti v rámci projektu „Setkání s přírodou“.
Pro účastníky „Vítání ptačího zpěvu“ bude 29. dubna pod patronací odborníků - přírodovědců připravena komentovaná prohlídka přírodního areálu. Účastníci se na několika stanovištích mohou dozvědět mnohé zajímavosti ze života živočichů obývajících Kozmické ptačí louky, poznávat rostliny a obeznámit se s důvody ochrany vzácných či ohrožených míst a druhů a smyslem konkrétních ochranářských aktivit. Velmi atraktivní částí připravovaného programu má být stejně jako vloni kroužkování ptáků s doprovodným výkladem. Po absolvování trasy se stanovišti si účastníci akce budou moci dalekohledem z ptačí pozorovatelny prohlédnout hnízdiště ptáků.
Akce je určena všem milovníkům volné přírody. Zvláště vhodná je pro žáky základních škol s výukou přírodopisu. Účastníky akce průvodci poutavým způsobem seznámí s reáliemi slezské přírody a přispějí tak k doplnění jejich školních znalostí.
Semix představí také svou produkci zdravých celozrnných výrobků a pro zájemce bude připravena i malá ochutnávka.
Kozmické ptačí louky jsou velmi dobře přístupné z vlakové zastávky Jilešovice (na trase Opava-východ – Ostrava-Svinov) nebo Kozmice (na trase Opava-Hlučín). Bez problémů se na místo dostanou i cyklisté, motoristé musí své auto odstavit na silnici u Kolečkova mlýna nebo na volných parkovištích v Jilešovicích. Vhodná je turistická obuv a dlouhé kalhoty, hodit se budou i dalekohledy a fotoaparáty.

Místo konání akce: Kozmické ptačí louky, Kozmice
Datum začátku akce: 29. Dubna 2017 09:15
Datum ukončení akce: 29. Dubna 2017 11:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.9151N 18.1526E

Případné změny si prověřte na webu akce Vítání ptačího zpěvu

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce