Vlastislav Matoušek - koncert pro flétnu Shakuhachi

Akce Olomouc

Vlastislav Matoušek - koncert pro flétnu Shakuhachi
Koncerty
Web organizátora:
nebozes.cz
Další akce ve městě Olomouc

Vlastislav Matoušek - koncert pro flétnu Shakuhachi

Doc. Vlastislav Matoušek Ph.D.

(1948) vystudoval na hudební fakultě AMU v Praze kompozici a postgraduální kurz hudební teorie. V roce 1996 jako stipendista Japan Foundation studoval hru na šakuhači u Kifu Mitsuhashiho v Tokiu a japonskou tradiční hudbu u prof. Osamu Yamagutiho na University of Letters v Osace. Na hudební fakultě AMU v Praze v roce 2001 obhájil disertaci Kinetika v etnické hudbě a získal doktorát v oboru hudební teorie – teorie skladby, v roce 2004 jmenován docentem.

Od roku 1991 přednáší etnomusikologii na katedře teorie a dějin hudby hudební fakulty AMU v Praze, od roku 1999 také na Ústavu pro hudební vědu FF UK v Praze. Jako teoretik se zabývá hudbou mimoevropských kultur, hudební kinetikou a organologií (Rytmus a čas v etnické hudbě, Togga, Praha 2003). Spolupracuje jako hudební publicista s Českým rozhlasem v Praze.

Je autorem mnohdy značně excentrických skladeb, často s účastí exotických nástrojů a elektroniky. S oblibou uplatňuje netradiční vyjadřovací prostředky a postupy.

Jako koncertní sólista hraje zejména honkyoku – tradiční skladby pro japonskou bambusovou flétnu shakuhachi (CD Kaligrafie – Angel 1999, CD Taki ochi – Arta Rec. 2003, CD Kaligrafie II – Nextera 2004). Je uměleckým vedoucím a dirigentem souboru soudobé hudby Ensemble 108 Hz, se kterým vystupuje při prezentacích experimentální hudby a vlastních skladeb pro hlasy, šakuhači a další nástroje, včetně exotických a folklorních z osobní rozsáhlé sbírky, často v kombinaci s elektronikou (CD Shapes of Silence – Transmusic 1994, Nextera 2006).

Shakuhachi je japonská flétna, která po staletí sloužila jako nástroj duchovní praxe. Díky svým unikátním zvukovým možnostem a původní hudbě se koncem šedesátých let začala šířit hudebním a uměleckým světem i mimo Japonsko; inspirovala významné skladatele jakými jsou Henry Cowell a John Cage.

Vstupné 89 CKZ

Místo konání akce: Kratochvíle, Sokolská 36, Olomouc
Datum začátku akce: 7. Listopadu 2017 18:00
Datum ukončení akce: 7. Listopadu 2017 20:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.5962N 17.2511E

Případné změny si prověřte na webu akce Vlastislav Matoušek - koncert pro flétnu Shakuhachi

Jméno organizátora: Nebo z.s
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce