Vsetínský filmový maraton - Nový slovinský film

Akce Vsetín

Vsetínský filmový maraton - Nový slovinský film
Divadlo, kino, Festivaly
Kino Vatra Vsetín, Vsetín
Další akce ve městě Vsetín

Vsetínský filmový maraton - Nový slovinský film

Stránky filmové přehlídky: http://fkvsetin.cz/VFM2017.htm
Programový plakát: http://fkvsetin.cz/images/vfm2017/plakat.pdf
Vsetínský filmový maraton pořádaný Filmovým klubem Vsetín proběhne letos o víkendu od 21. do 23. dubna. Má dva podtituly: „Nový slovinský film“ a „František Čáp ve slovinském filmu“. Návštěvníky akce čeká 15 filmů, z nichž většina bude promítána v českém kině poprvé. Filmová přehlídka se uskutečňuje za podpory Velvyslanectví Slovinska v ČR a Slovinského filmového centra.
Devatenáctý ročník Vsetínského filmového maratonu proběhne od 21. do 23. dubna 2017 v kině Vatra Vsetín. Vsetínský filmový maraton byl původně malou lokální akcí, pořadatelé z Filmového klubu Vsetín jej ale postupně proměnili na největší přehlídku balkánského filmu v České republice. Od roku 2007, kdy poprvé zařadili do programu několik snímků natočených na Balkánském poloostrově, promítli již 195 celovečerních hraných filmů z tohoto regionu, přičemž více jak polovinu přeložili a otitulkovali speciálně pro Vsetínský filmový maraton. Přestože se v minulosti zabývali i rumunskou a bulharskou kinematografií, hlavním těžištěm jejich zájmu byly země bývalé Jugoslávie. Proto je logické, že ani Slovinsko, které patří možná více do střední Evropy než na Balkán, neuniklo jejich pozornosti.
Letošní přehlídka má hlavní podtitul „Nový slovinský film“, Program bude složen převážně ze slovinských filmů natočených v letech 2008 až 2016. O tom, na co se mohou diváci 19. ročníku festivalu těšit, hovoří dramaturg Vsetínského filmového maratonu Jiří Fiala: „Naší snahou je sestavit divácky atraktivní a žánrově pestrý program, který rovnoměrně zmapuje posledních 8 let slovinské kinematografie. Největší prostor věnujeme filmovým dramatům režiséra Damjana Kozoleho, který by měl být také hostem festivalu. V hledáčku ale máme i několik komedií, detektivku nebo horor.“
Letošní Vsetínský filmový maraton má ještě druhý podtitul – „František Čáp ve slovinském filmu“. Více o něm prozrazuje předseda Filmového klubu Vsetín Milan Kostelník: „František Čáp je jedna z nejvýraznějších osobností českého filmu z období 2. světové války a těsně po ní. Má na svém kontě filmy jako Mlha na blatech, Děvčica z Beskyd, Noční motýl nebo nejznámější adaptaci Babičky. Po komunistickém převratu v roce 1948 emigroval nejprve do Západního Německa, kde pokračoval v režisérské práci a v padesátých letech se usadil v Jugoslávii, konkrétně ve Slovinsku. Zde se stal spoluzakladatelem slovinské kinematografie.“ V rámci programu chtějí pořadatelé formou filmového semináře představit něco z tvorby Františka Ćápa v jugoslávském exilu. „Mezi roky 1952 až 1962 natočil František Čáp v Jugoslávii (z toho většinou ve Slovinsku) celkem 7 celovečerních filmů. Ty v zemi svého vzniku zaznamenaly velmi dobrý ohlas. Například snímek Vesna z roku 1953 patří dodnes mezi nejpopulárnější slovinské komedie. Do Československa se ale kvůli tehdejší politické situaci jeho snímky vůbec nedostaly a ani dnes je u nás mnoho lidí nezná,“ doplňuje Jiří Fiala. V rámci festivalu proběhnou také dvě výstavy. Jedna bude věnovaná filmové tvorbě Františka Čápa ve Slovinsku. Ta bude po skončení festivalu putovat českými kiny. Druhá výstava bude sestavena z pohlednic balkánských měst.

Místo konání akce: Kino Vatra Vsetín, Náměstí svobody 2076, Vsetín
Vstupenky: http://fkvsetin.cz/VFM2017.htm
Datum začátku akce: 21. Dubna 2017 17:00
Datum ukončení akce: 23. Dubna 2017 16:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.3378N 17.9936E

Případné změny si prověřte na webu akce Vsetínský filmový maraton - Nový slovinský film

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce