Zahájení výstavy Autofokus / Birgitt Fischer

Akce Trutnov

Zahájení výstavy Autofokus / Birgitt Fischer
Výstavy
UFFO - Společenské centrum Trutnov, Trutnov
Další akce ve městě Trutnov

Zahájení výstavy Autofokus / Birgitt Fischer

BIRGITT FISCHER MÁ ZAOSTŘENO
V Galerii UFFO bude představena tvorba německé umělkyně Birgitt Fischer, která se narodila v německém Offenburgu. AUTOFOKUS, tak nazvala absolventka pražské Akademie výtvarných umění svou výstavu, která bude slavnostně zahájena v úterý 4. dubna v 18 hodin za účasti autorky. Hudební produkce se ujme skupina Sband ve složení: Karel Čapek, Radek Mikeš a Jan Růžička.

„Birgitt Fischer absolvovala v roce 2014 magisterské studium na AVU v Praze v ateliéru profesora Milana Knížáka“, představuje autorku ředitel UFFA Libor Kasík. Ve svých geometrických, živě barevných obrazech, působících téměř jako komiksy, se opakovaně zabývá vnějším světem, prostředím, jež ji obklopuje, a hledáním vlastní identity. Jako základ jejích prací slouží různé druhy optických rastrů, v nichž vidí možný způsob zachycování reality. Prostřednictvím základních geometrických tvarů vytváří nové znaky a symboly, jež skládá jako stavebnice a leporela, částečně je doplňuje textem. Zobrazuje také sebe sama v autoportrétech, vybavených ironií a jemným humorem.

Obrazy jsou realizovány v sériích s náměty inspirovanými jižním Německem a pobytem v České republice. Dává v nich nahlédnout do svého autentického způsobu myšlení.
Na výstavě nazvané AUTOFOKUS prezentuje Birgitt Fischer obrazy větších a menších formátů, také několik prostorových plastik, objektů. Díla zastoupená na výstavě vznikala v průběhu posledních čtyř let.

„Malířskou část výstavy tvoří vybrané obrazy z diplomové práce, jedná se o cykly nazvané „Heimatinspiration“ a „Autoportréty“. Právě tehdy se zrodila myšlenka postulovat schematické geometrické vyjádření autorčiny figury v přesných proporcích“, popisuje tvorbu Milan Perič asistent v ateliéru profesora Milana Knížáka. Birgitt Fischer nazvala tento svůj geometrický kánon Bodulor.

„Jedná se o parafrázi systému, který vymyslel Le Corbusier a definoval ho jako soubor harmonických proporcí lidské figury, univerzálně aplikovatelný pro architekturu a mechaniku. Princip Boduloru je demonstrován na stejnojmenném obrazu a s humornou nadsázkou a sebeironií funguje jako nezaměnitelný spojující element, snad ve všech jejích dalších uměleckých výstupech, včetně videí a performancí.“, dodává Milan Perič.

Birgitt ve svých obrazech glosuje i přítomné aktuální dění a vyjadřuje se k němu.
Obrazy se stávají záznamem v deníku. Jak už název výstavy napovídá, má pro autorku pozorování a sebenahlížení stále větší přitažlivost a význam. Autofokus můžeme chápat jako automatické zaměření - AF nebo také s jistou mírou tolerance jako autozaměření, pozorování sama sebe. Birgitt používá obě možnosti, nemíří však narcistní muškou, ale pokouší se o analýzu své osobnosti ve vztahu k bytí a času.

Výstavu mohou návštěvníci zhlédnout do 9. května 2017.

Místo konání akce: UFFO - Společenské centrum Trutnov, náměstí Republiky 999, Trutnov
Datum začátku akce: 4. Dubna 2017 18:00
Datum ukončení akce: 4. Dubna 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.5634N 15.9099E

Případné změny si prověřte na webu akce Zahájení výstavy Autofokus / Birgitt Fischer

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce