Žalman & Spol. na Velikonočních trzích Opava

Akce Opava

Žalman & Spol. na Velikonočních trzích Opava
Koncerty
Další akce ve městě Opava

Žalman & Spol. na Velikonočních trzích Opava

Žalman a spol., osobitá folková skupina, která na české hudební scéně vystupuje už několik desítek let, se představí v pátek 16. 3. 2018 na Dolním náměstí v Opavě!

Hudební sezona 2017 je pro mnohé fanoušky Pavla Žalmana Lohonky, který svým hlasem a texty těší publikum již téměř půl století, opět něčím nová a neoposlouchaná. Žalman působí na hudební scéně od roku 1968, nejprve ve skupině Minnesengři, později v roce 1982 založil vlastní kapelu Žalman & Spol, která v různých sestavách koncertuje nepřetržitě až do současnosti. Poslední obměna sestavy proběhla v únoru 2017. Vedle Petra Novotného, stojícího po Žalmanově boku již téměř 25 let a zpěvačky Michaely Hálkové stanul kytarista Petr Havrda přinášející nový vítr a nové aranže písní.

Pavel Lohonka právem patří mezi české folkové legendy a je jedním z tvůrců, kteří ovlivnili dnešní podobu české folkové scény. S Minnesengry nahrál 9 alb a později vydal dalších 17 autorských desek a 7 výběrů. Na nich lze nalézt více než 250 písní. Zasloužil se o popularizaci lidových, zejména jihočeských písní, některé z nich tak dostaly příležitost zlidovět podruhé. Pro jeho tvorbu je charakteristická pracovitost, cílevědomost a pokora, díky nimž se stal dobrým příkladem pro mnohé mladé folkové skupiny. Před šesti lety byl první folkovou stálicí, která se zapojila do hnutí FOLK ŽIJE! Ztotožňuje se totiž s jeho cílem - přibližovat lidem folkový žánr a při tom zároveň upozornit na mladou folkovou generaci, která vyrostla zcela mimo pozornost médií...

V roce 2016 Pavel Lohonka oslavil 70. narozeniny a k tomuto jubileu skupina realizovala celoroční turné s názvem 70 JAR. V rámci koncertní sezony 2016, krom slavnostního koncertu ve velkém sále pražské Lucerny v den Žalmanových narozenin, skupina Žalman & Spol. připravila sedm velkých koncertů v sestavě rozšířené na devítičlenné těleso. Dále oslavenec vydal knihu 70 jar písní a povídání, kde vypráví příběhy písní a svého života. Příznivci Žalmanových písniček se také dočkali dlouho očekávaného řadového alba, nesoucí název Cestující muž.

“Naprosto obdivuju pořadatele, kteří se rozhodli také pomáhat a dávají prostor folkové muzice. Lidé jako by zapomněli na tu tišší, léty prověřenou muziku. Prověřila ji spousta vynikajících muzikantů a autorů, a proto má právo, aby nezanikla a žila dál. Právě pořadatelé odvádí záslužnou, ale i osvětovou práci, protože v dnešní době, která je velice hektická, je potřeba neustále připomínat, že tu folková hudba je.”
Zdroj: http://www.zalman.cz/

Místo konání akce: Velikonoční trhy Opava, Dolní náměstí, Opava
Datum začátku akce: 16. Března 2018 18:00
Datum ukončení akce: 16. Března 2018 19:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.9395N 17.905E

Případné změny si prověřte na webu akce Žalman & Spol. na Velikonočních trzích Opava

Jméno organizátora: Velikonoční trhy Opava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
TROS DISCOTEQUOS
OKO, kostel sv. Václava, Opava
FESTIVAL SLUNOVRAT 2024
náměstí Osvoboditelů, Opava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
TROS DISCOTEQUOS
OKO, kostel sv. Václava, Opava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
RADŮZA
Národní Dům, Frýdek-Místek