Chuck Prophet & The Mission Express

Akce Praha

Chuck Prophet & The Mission Express
Koncerty
Jazz Dock, Praha
Další akce ve městě Praha

Chuck Prophet & The Mission Express - živě v Praze!

CHUCK PROPHET & The Mission Express (USA/ Yep Roc)
support: Max Gomez

Po bezmála dvou letech se do Prahy vrací jedna z pravých amerických legend, kalifornský kytarista a zpěvák Chuck Prophet. V osmdesátých letech se skupinou Green on Red pomáhal definovat nezávislý rock ve směru alt-country, na sólovou dráhu nastoupil v roce 1992. Kariéra Chucka Propheta, notně protkaná drogovými a alkoholovými závislostmi, trvá více než třicet roků, ovšem v žádném není na ústup, naopak – jeho alba z posledních let jsou totiž hodnocena možná vůbec nejlépe. Krátce před pražským koncertem jeho diskografii doplní očekávaná novinková kolekce Bobby Fuller Died For Your Sins. Svou čerstvou desku Chuck Prophet představí za doprovodu skupiny The Mission Express poprvé v pověstné atmosféře pražského Jazz Docku.

CHUCK PROPHET
Green on Red byli ve své době stejně důležitou skupinou jako R.E.M. nebo The Feelies, v osmdesátých letech šlo o jednu z hlavních hvězd vysílání rozsáhlé sítě vysokoškolských rádií, která stála za rozmachem nezávislé alternativní hudby, jenž vyvrcholil úspěchem Nirvany a celého stylu grunge. Chuck Prophet se ke skupině připojil coby sotva osmnáctiletý, podílel se na všech jejích osmi zásadních albech, ale zároveň se dostal do takového kolotoče mnoha různých závislostí, že se z toho vzpamatovával celá devadesátá léta. Nikdy však nepřestal nahrávat a koncertovat. Vedle svých vlastních se podílel na nahrávkách taky desítek kolegů – namátkou jmenujme třeba Jonathana Richmana, Warrena Zevona, Aimee Mann nebo Lucindu Williams.

Chuck Prophet vystoupil v Česku už několikrát, naposledy v dubnu 2015 u příležitosti evropského turné k albu Night Surfer, na němž se mezi jinými podílel i kytarista Peter Buck, starý známý ze zmiňovaných R.E.M. Ne snad, že by Prophet se šesti strunami potřeboval nějak nutně pomáhat – jeho kytarový styl bývá popisován jako podobný, ba lepší hry Alexe Chiltona (The Big Star) či Keitha Richardse, ale Buck je prostě kámoš a Prophet ho na desce chtěl mít. Naopak Buck sám zas Propheta označuje za svého hrdinu, a tudíž pro něho prý bylo nesmírnou ctí pozvánku ke spolupráci přijmout. Ostatně Prophetův encyklopedický profil by mohl vypadat tak trochu jako Kdo je kdo v rockové hudbě posledních třiceti let, ale to je vlastně zcela logické – vliv Chucka Propheta je těžko změřitelný a na jeho písně narážíme téměř neustále. Například v populárních televizních seriálech jako True Blood:Pravá krev nebo Californication; nebo v repertoáru Solomona Burkea, Ryana Adamse, Bruce Springsteena a mnoha dalších.

Na svém novém albu Bobby Fuller Died For Your Sins probouzí Chuck Prophet téměř zapomenutý, avšak legendami stále opředený příběh talentovaného kalifornského muzikanta, jenž ve svých třiadvaceti (nejspíš) spáchal sebevraždu, anebo také mohl být zavražděn samotným Charlesem Mansonem (či na jeho popud), kdo ví. To se psal rok 1966 a Bobby Fuller již byl slavný svými osobitými verzemi dnes klasických písní Love's Made a Fool of You (Buddy Holly) a I Fought the Law (Sonny Curtis), z nichž právě až on, Bobby Fuller, udělal hity. Á propos, pozdější verze druhé jmenované skladby v podání The Clash, resp. Dead Kennedys vycházejí právě z Fullerovy interpretace. Samotný Chuck Prophet označuje své nové album s Fullerovým jménem v názvu jako “California noir“ a poeticky vysvětluje: „Tenhle stát (míněna Kalifornie) vždycky představoval Zlatý sen, napětí mezi romantikou a skutečností, co se skrývá ve všech noir filmech a laciných románech – a právě to propojuje i všechny písně na mé nové desce. Nešťastné lásky, opuštěné existence, příběhy nýmandů, co ze dne na den k velkému jmění přišli, aby z nich hned byli zas dezoláti... impulsivní a navíc brutální násilí… Tohle všechno kdekoli na jihu levého břehu Ameriky najdete na menu vždy.”

www.chuckprophet.com
www.facebook.com/chuckprophetofficial/
http://www.yeproc.com/artists/chuck-prophet/

Místo konání akce: Jazz Dock, Janáčkovo nábř. 2, Praha
Vstupenky: https://goout.net/cs/listky/chuck-prophet-the-mission-express/cxv/
Datum začátku akce: 27. Února 2017 19:30
Datum ukončení akce: 27. Února 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0774N 14.4085E

Případné změny si prověřte na webu akce Chuck Prophet & The Mission Express - živě v Praze!
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce