12. filmovědiskuzní večer: Ženská práva

Akce Praha

12. filmovědiskuzní večer: Ženská práva
Divadlo, kino
Další akce ve městě Praha

12. filmovědiskuzní večer: Ženská práva

Kdo byly sufražetky a jaký odkaz nám zanechaly? Týkají se cíle, o které usilovaly i nás? Žijeme ve společnosti, kde jsou si muži a ženy rovni? Jak a kde se to projevuje? Co znamená být feministkou?

Na 12. filmově-diskuzním večeru se budeme společně s Lucií Zachariášovou a filmem Sufražetka věnovat tématu Ženská práva.
Film pouštíme nejpozději v 18:15. Po filmu je krátká pauza. Diskuze začne cca ve 20:00 (30-45 min).

Filmový klub chce být platformou pro setkávání lidí různého věku (18+) z různých prostředí, proto začínáme již v 18:00. Starší věkem rádi doprovodíme domů, případně odvezeme (zájemci, pište do zpráv). Prostředí je také baby friendly. V zadní části sálu může být tlumené světlo, vedle sálu je dětská místnost s přebalovacím pultem. Vždy máme přichystané kafe, čaj a vodu.
Pro bezbariérový přístup je možno použít schodolez.
----------------------
Film: SUFRAŽETKA | Sarah Gavron | VB | 2015 | 106 min | ang. + CZ tit.

Historické drama o vzdouvající se vlně ženského hnutí za volební právo žen v Anglii na počátku 20. století, drama o zápasu, který je dodnes symbolem ženského boje za rovnoprávnost.
Film sleduje příběh Maud, jež od dětství pracuje v drsných podmínkách prádelny, kde se také narodila. Postupně se emancipuje a dostává se do skupiny sufražetek, které po neúspěšných apelech na parlament přikročí k občanské neposlušnosti. Maud, nepochopena svým manželem, přichází o rodiné zázemí i syna. Přestože stejně jako ostatní její souputnice zažívá pohrdání od svého okolí, pokračuje v boji, jehož cíl se dá shrnout slovy Emmeline Pankhurst v podání M. Streep: „Nechceme porušovat zákon, chceme ho tvořit.“

Film, měl světovou premiéru v říjnu 2015, v Česku byl nakonec uveden jen v rámci Febiofestu až o půl roku později, do kin (ani na DVD) se ale jinak nedostal.
Film poukazuje na boj, který je pořád aktuální, za nějž se již v rámci proma snímku rozhodly postavit i všechny filmové protagonistky s Meryl Streep v čele. Ta rozeslala členům amerického kongresu dopisy, v nichž žádá o obnovení dodatku o rovnoprávnosti mezi muži a ženami. „Žádám vás, abyste hájili rovnoprávnost – kvůli vaši matce, dceři, sestře, ženě nebo kvůli vám – tím, že aktivně podpoříte dodatek o rovnoprávnosti... Celá nová generace žen a dívek mluví o rovnosti – rovných platech, stejné ochraně před sexuálním napadením“, píše Streep.
Při premiéře v Londýně se feministické aktivistky ze Sisters Uncut zaklesnuté do sebe položily přes červený koberec, aby upozornily na problém genderově podmíněného násilí. Hlavní protagonistky filmu protest ocenily jako důkaz živoucího aktivistického hnutí novodobých sufražetek. Dle vyjádření aktivistek upozorňovaly na fakt, že promlouvají za všechny ženy, které se už samy za svá práva bít nemohou, neboť zemřely vinou násilníků. „Jsme moderní sufražetky a ekonomické škrty, které postihují sociální oblast vztahující se k domácímu násilí, ukazují, jak málo se vlastně od počátku hnutí za těch 97 let, změnilo,“ uvedla pro The Independent jedna z účastnic demonstrace.
----------------
Diskuze: LUCIA ZACHARIÁŠOVÁ

7 let se aktivně věnuje rovnosti žen a mužů a feminismu. Pracovala pro Úřad vlády i Ministerstvo práce a sociálních věci, na obou úřadech vedla Oddělení rovnosti žen a mužů. Od roku 2014 je zastupitelkou MČ Praha 3, je členkou Strany zelených. Je hrdou feministkou a aktivistkou, členkou neformální skupiny Ženy 365.

Místo konání akce: ČCE Praha 10 - Vršovice, Tulská 1, Praha 10 - Vršovice, Praha
Datum začátku akce: 7. Listopadu 2017 18:00
Datum ukončení akce: 7. Listopadu 2017 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0735N 14.4743E

Případné změny si prověřte na webu akce 12. filmovědiskuzní večer: Ženská práva

Jméno organizátora: ČCE Praha 10 - Vršovice
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov