120 let železnice Polička – Žďárec u Skutče

Akce Polička

120 let železnice Polička – Žďárec u Skutče
Akce pro děti
Další akce ve městě Polička

120 let železnice Polička – Žďárec u Skutče

Dámy a pánové,

v letošním roce uplyne již 120 let od zahájení provozu na místní dráze mezi Poličkou a Žďárcem u Skutče. Toto významné výročí si připomeneme v sobotu 2. září 2017 velkolepými oslavami, které pod záštitou hejtmana Pardubického kraje JUDr. Martina Netolického, PhD, za podpory Národního dopravce České dráhy, a. s. a ve spolupráci s městy Polička a Skuteč a Městskou knihovnou Polička připravil spolek Poličská lokálka, z. s. Akce by se dále nemohla uskutečnit bez podpory obcí Květná, Oldříš, Borová, Pustá Kamenice a Krouna a společností ZAPA beton, a.s. a Elektrizace železnic a. s.

Hlavním bodem programu budou sobotní jízdy zvláštních vlaků, sestavených z historických vozů bývalé třetí třídy a vedených parní lokomotivou 433.001 z roku 1948. V soupravě, doprovázené vlakovým personálem ve stejnokrojích ze třicátých let minulého století, bude zařazen i historický služební vůz s prodejem upomínkových předmětů s tématikou železnice a s možností přepravy dětských kočárků. Zvláštní vlaky s parní lokomotivou doplní ještě několik dalších zvláštních motorových vlaků s historickými motorovými vozy M240.0113 "Singrovka", M286.0044 "Krokodýl" a M131.1228 "Hurvínek". Také personál těchto spojů bude ustrojen v historických uniformách, a to v těch, které byly na železnici používány od šedesátých let minulého století.

Odbavení cestujících ve všech zvláštních vlacích zajistí jejich personál, a to dobovými lepenkovými jízdenkami. Ve zvláštních vlacích neplatí jízdní doklady vydané jinými dopravci, jízdní výhody, slevy a komerční nabídky jiných dopravců ani jízdní doklady IDS IREDO.

Kompletní ceník bude zveřejněn později, proto alespoň příklad několika cen:
Polička – Borová u Poličky: 40 Kč
Polička – Pustá Kamenice / Čachnov: 60 Kč
Polička – Krouna / Skuteč: 80 Kč
zpáteční jízdenka = dvojnásobek jednosměrného jízdného
děti do 5 let a kočárky se přepravují zdarma
děti od 5 let (včetně) a psi za poloviční jízdné

Dále na vybrané pravidelné spoje nasadí České dráhy moderní motorovou jednotku řady 844 "RegioShark", kdy v těchto vlacích budou cestujícící odbaveni standardním způsobem.

Po celou dobu oslav bude k dispozici pamětní razítko, zajištěn prodej upomínkových předmětů s železniční tématikou i občerstvení. Návštěvníci oslav se mohou dále těšit na výstavy lokomotiv ve stanicích Polička a Skuteč, jízdy drezinou, motorovou lokomotivou nebo motorovým vozem na nádraží v Poličce, Borové u Poličky a ve Skutči a další doprovodné programy nebo koncerty. Náš spolek Poličská lokálka navíc otevře během sobotních oslav malou železniční expozici, umístěnou v bývalé čekárně železniční stanice Květná a v obci Borová připraví výstavu věnovanou historii lokálky.

Na nádraží v Poličce České dráhy pro děti připravili i Kinematovlak s promítáním filmů pro děti, hrací vůz "Vláček Hráček", tedy vůz, který slouží jako herna pro děti a vůz s výstavou o historii železnice. A pokud se vše podaří, možná přijede i překvapení z Bratislavy :-)

Mezi doprovodné akce v dalších místech patří:

Květná - otevření malé muzejní expozice v bývalé čekárně
Borová u Poličky - šlapací drezína pro děti, výstava o historii lokálky v místní obřadní síni, zbrojení parní lokomotivy vodou, občerstvení
Krouna - zbrojení parní lokomotivy vodou
Skuteč - výstava lokomotiv, jízdy historického motorového vozu M131.1 "Hurvínek" po stanici, parní stroj, zbrojení parní lokomotivy vodou, okružní jízdy historickým autobusem (autobus prozatím nejistý

Přijměte proto naše srdečné pozvání na akci, abychom mohli společně důstojně oslavit výročí lokálky Polička – Žďárec u Skutče.

Těšíme se na setkání s Vámi na této akci :-)

Místo konání akce: Poličská lokálka, Smetanova 296, Polička
Datum začátku akce: 2. Září 2017 06:30
Datum ukončení akce: 2. Září 2017 19:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.7187N 16.264E

Případné změny si prověřte na webu akce 120 let železnice Polička – Žďárec u Skutče

Jméno organizátora: Poličská lokálka
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce