27. ročník Salon filmových klapek v Praze

Akce Praha

27. ročník Salon filmových klapek v Praze
Výstavy
Další akce ve městě Praha
Podrobnější informace: tel.: +420 602 576 870 email: katerina.martykanova@zlinfest.cz

Do 13. března je ve foyer pražského Divadla Hybernia opět k vidění originálních výstava výtvarných děl. Salon filmových klapek je projekt spojující výtvarné a filmové umění, který pravidelně ze svého výtěžku podporuje snímky začínajících filmařů. Akce je tradiční součástí doprovodného programu Zlín Film Festivalu.

Mezi známými jmény nechybí ani letos Kateřina Miler, Kristián Kodet, Iva Hüttnerová, Boris Jirků, ale také trojice umělců, kteří se do projektu zapojují každoročně - Miroslav Göttlich, František Květoň a Ivan Baborák. Poprvé svou klapkou přispěla i autorka loutek, Xenie Axamitová a po roční pauze se opět zapojili i Jiří Slíva nebo Ticho 762. Nejstarším výtvarníkem, který se již po šestnácté zapojil do projektu, je devadesátiletý Antonín Vojtek.

Výtvarníci nejsou ve své tvorbě limitování žádným tématem, přesto hned několik z nich zcela náhodně zachytilo na klapkách kočky. Již tradičně se objevují filmové motivy i další známé osobnosti, jako je Tomáš Holý nebo třeba Bedřich Smetana, od jehož narození uplyne letos 200 let. Sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková zase reflektuje 105. nedožité narozeniny Miroslava Zikmunda a pokračuje v řadě významných zlínských staveb, tentokrát ztvárněním vily slavného cestovatele.

Z výtěžku dražby klapek jsou podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců. O finanční podporu se u Nadačního fondu FILMTALENT ZLÍN mohou i letos už nyní ucházet autorské snímky hrané, animované i ty pohybující se na hranici dokumentu. Prostřednictvím nadačního fondu potom výtěžek dražby putuje k začínajícím talentovaným filmařům.

Výstava filmových klapek bude v Praze k vidění do 13. března. Divadlo bude mít kvůli ní upravenou otevírací dobu, a to denně od 13 do 18 hodin. V neděli 2. června ve 13 hodin potom ve Zlíně proběhne dražba klapek v rámci 64. ročníku Zlín Film Festivalu.

Za celou historii Salonu filmových klapek bylo vydraženo 2 998 umělecky ztvárněných klapek a celkově vynesly již 48 332 000 Kč. Stále nepřekonaný je úspěch klapky Libora Vojkůvky „Touhy plná, klapka rozevřená“ z roku 2008, kterou zájemce zakoupil za 199 tisíc korun. Kompletní kolekce je k vidění na webu salonfilmovychklapek.cz, který obsahuje přehled všech klapek ze všech dosavadních ročníků Salonu, navíc přidává informace o jednotlivých autorech a další zajímavosti.

Více na www.salonfilmovychklapek.cz

Jméno organizátora: Zlínský filmový festival
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce