51. ročník Finále seriálu závodů Zlatá podkova 2016

Akce Humpolec

51. ročník Finále seriálu závodů Zlatá podkova 2016
Sportovní akce
závodiště Dusilov, Humpolec
Další akce ve městě Humpolec

51. ročník Finále seriálu závodů Zlatá podkova 2016

Místo konání: Humpolec, závodiště Dusilov

V rámci seriálu závodů Zlatá podkova se v letošním roce uskuteční kvalifikační závody v Pardubicích, Dvorečku, Semicích, Těšánkách, Borové, Brně, Mimoni, Lošticích, Mikulově, Humpolci a Čakovičkách. Účastníci, kteří při absolvování těchto předkol získali dostatek kvalifikačních bodů, mají právo účasti na finále v Humpolci.

Finále celého seriálu nabídne divákům atraktivní podívanou na nejvšestrannější jezdecké disciplíny – všestrannost a spřežení, které je možné přirovnat k soutěžím v atletickém víceboji. Divákům se představí více jak 130 koní v sedlových i vozatajských kategoriích. V rámci soutěží bude také vyhodnocena přehlídka výkonných koní plemene Český teplokrevník. Tradičním bodem programu je také průvod koní a kočárů na humpolecké Horním náměstí zakončený slavnostní přehlídkou na humpoleckém náměstí.

Humpolecké finále je příležitostí pro setkání nejen několika generací milovníků koní a jezdectví, ale i ostatních obyvatel a návštěvníků města. V areálu závodiště je pamatováno i na občerstvení a nejmladší návštěvníky pobaví lunaparky.

Předběžný program:

Pátek 19. srpna 2016

od   8.00 hod.       Drezurní zkoušky

Sobota 20. srpna 2016

od   8.00 hod.       Terénní zkoušky sedlových soutěží BP, SN, SP, ZP, Pony

od 15.00 hod.      Maraton spřežení – Mistři opratí

Neděle 21. srpna 2016

       9.00 hod.        Horní náměstí - koncert dechového orchestru mladých s vystoupením mažoretek

od   9.00 hod.       kolbiště Dusilov – parkur SN, BP, Pony - Dekorování vítězů

     10.00 hod.       Průvod jezdců městem a zdravice na náměstí

od 12.00 hod.      Překážková jízda spřežení MO

od 13.00 hod.      Ukázka soutěže tažných koní

                Parkury sedlových soutěží SP, ZP - Dekorování vítězů

Všestrannost - je od roku 1912 součástí Olympijských her. Vznikla původně v armádě, kde se z povinných zkoušek poslušnosti, vytrvalosti a rychlosti vojenských koní vyvinula nejúplnější jezdecká disciplína. Jezdec a kůň při ní absolvují v průběhu tří dnů (někdy je soutěž zkrácena na dva dny) tři rozdílné zkoušky (drezurní, terénní a skokovou), při kterých mohou obdržet trestné body. Dvojice s nejmenším počtem trestných bodů zvítězí. Divácky nejatraktivnější je sobotní terénní zkouška a nedělní skoková zkouška. Během závodů jsou soutěžící rozděleni do jednotlivých kategorií dle věku a výkonnosti. Nejmladší jezdci se účastní soutěže v divácky zajímavé kategorii PONY, dalšími kategoriemi jsou Soutěž nadějí, Bronzová podkova, Stříbrná podkova a nejnáročnější Zlatá podkova.

Spřežení - o uznání této disciplíny mezinárodní jezdeckou federací se významně zasloužil manžel anglické královny princ Filip, který aktivně závodil se čtyřspřežím. Jedná se o obdobu jezdecké soutěže všestrannosti s podobným systémem hodnocení. V rámci seriálu je možné shlédnout závody v kategoriích jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a také dvojspřeží pony.

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
T-Mobile Olympijský běh
Městské sady, Pelhřimov
Skutečská sedmička
Areál městských sportovišť, Skuteč
Olympijský běh
Valašské Klobouky