60. léta 20.století aneb podhoubí pro vznik českého undergroundu

Akce Praha

60. léta 20.století aneb podhoubí pro vznik českého undergroundu
Jiné akce
Další akce ve městě Praha

60. léta 20.století aneb podhoubí pro vznik českého undergroundu

Pokud Ivan Martin Jirous v únoru 1975 definoval český underground, mohlo se tak stát pouze díky tomu, že popsal „něco“, co již delší čas existovalo. Žádné společenství nevznikne z ničeho, nevyroste na „zelené“ louce.

Ve skutečnosti je zapotřebí vrátit se zpět o deset let, do doby, kdy nastávala postupná liberalizace neostalinského režimu, přinášející zásadní sociální a kulturní změny. Nastupující generace se vůči establishmentu vymezovala různým způsobem. Mezi ty nejviditelnější a nejhlasitější patřila doslova exploze bigbeatových kapel a (tehdy) šokující móda mladých mužů spočívající v nošení dlouhých vlasů. Nejen západní hudba, překonávající železnou oponu pomocí rozhlasových přijímačů, ale i literatura, a to především beatnická, trvale ovlivnily mentalitu mladých lidí. Nezůstalo pouze u recepce, ale i osobních kontaktů se svobodným světem. Snahy o reformu domácí ekonomiky, vynikající počiny na poli kinematografie (nová vlna) se odehrávaly v turbulentních časech mezinárodních událostí.

Nejen tomu, ale i dalším aspektům „zlatých“ šedesátých let bude věnována tato konference, na níž mj. vystoupí Petr Blažek, Barbora Bothová, Jan Blüml, Petr Kopal, Ladislav Kudrna, Josef Rauvolf, František Stárek Čuňas, Michal Stehlík a Martin Valenta.

Pořádá Knihovna Václava Havla ve spolupráci s Ústav pro studium totalitních režimů.

☞ Vstup volný, registrace není nutná.

Místo konání akce: Knihovna Václava Havla, Ostrovní 13, Praha
Datum začátku akce: 17. Října 2017 10:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0808N 14.4173E

Případné změny si prověřte na webu akce 60. léta 20.století aneb podhoubí pro vznik českého undergroundu

Jméno organizátora: Knihovna Václava Havla
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce