B4 Závěrečný koncert 70. sezóny

Akce Ostrava

Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Brahmsův Druhý klavírní koncert a Dvořákův Zlatý kolovrat v programu závěrečného koncertu JFO, kterou naposledy jako šéfdirigent povede Vassily Sinaisky. Sólistou v Brahmsově skladbě bude uznávaný izraelský pianista Boris Giltburg, se kterým šéfdirigent Sinaisky spolupracuje dlouhodobě.

 

Johannes Brahms
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 op. 83

Antonín Dvořák
Zlatý kolovrat op. 109

 

Boris Giltburg – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Vassily Sinaisky – šéfdirigent JFO

Přestože Brahms se s ironií sobě vlastní o Druhém klavírním koncertu vyjadřoval jako o „maličkých klavírních kusech“, dílo se řadí k vůbec nejrozsáhlejším romantickým koncertantním skladbám. Kompozici typickou svou brilantní klavírní sazbou a mistrovskou invencí složil Brahms na vrcholu tvůrčích sil, v letech 1878–1881. Skladba sklidila bouřlivý úspěch hned během budapešťské premiéry, při které se sólového partu zhostil skladatel osobně.

Zlatý kolovrat Antonína Dvořáka je jedním z děl zpracovaných na náměty Erbenovy Kytice, jejímž velkým obdivovatelem byl mimo jiné i Leoš Janáček. Skladba z roku 1896 se téměř do detailu drží Erbenových baladických veršů a Dvořák v ní barvitě vykreslil pohádkově hororový příběh se všemi jeho podrobnostmi.

Programem složeným ze skladeb Johannese Brahmse a Antonína Dvořáka se s ostravským publikem i orchestrem rozloučí šéfdirigent Vassily Sinaisky, který v JFO působil od roku 2018. Jako sólista se v Brahmsově klavírním koncertu představí uznávaný izraelský pianista Boris Giltburg, kterého se Sinaiským pojí dlouhodobá umělecká spolupráce.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
G4 Jelen & JFO II
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
MŮJ VZOR, BOŽSKÝ KAREL
Multifunkční aula GONG, Ostrava