Barbora Bírová: Obrazy bez domova / Vernisáž

Akce Praha

Barbora Bírová: Obrazy bez domova / Vernisáž
Výstavy
Web organizátora:
www.studioalta.cz
Další akce ve městě Praha

Barbora Bírová: Obrazy bez domova / Vernisáž

***ENGLISH TEXT FOLLOWS***
Jak nahlížíme a jak viděné vyobrazujeme je ovlivněno mimo jiné tím, kde a jak žijeme. Pokud chceme o člověku vědět víc, má význam se nahlížením a reprezentací viděného podrobně zabývat.

Výstava sociální antropoložky Barbory Bírové prostřednictvím fotografií a zvukových záznamů zprostředkuje každodenní zkušenost lidí bez domova z města Martin na Slovensku a z okrajů Prahy a Kladna v České republice. Různé podoby a projevy bezdomovectví odkrývá prostřednictvím etnografických dat vytvářených v průběhu pěti let terénního výzkumu (2012 – 2017).

Autorkou fotografií je výzkumnice, ale autory a autorkami jsou díky metodě photo voice (vychází z kombinace anglických výrazů pro fotografii a hlas či postoj) také ženy a muži bez domova. Výstava tak propojuje terénní zkušenosti antropoložky a přímé zapojení pohledu spolupracujících lidí v situaci bezdomovectví. Fotografie zachycují explicitní projevy aktivit v rámci sledovaných komunit, protože dávají účastníkům příležitost promluvit prostřednictvím vizuální reprezentace.

Představený výběr fotografií vznikal použitím různé snímací techniky, od zrcadlovky přes jednorázové fotoaparáty až po mobilní telefony. Vizuální stránka je doplněna zvukovou stopou, vytvořenou ze sestřihu rozhovorů a ruchů, které byly zaznamenány během výzkumu.

Vstup zdarma!

***
Barbora Bírová: Homeless Pictures / EXHIBITION OPENING

The exhibition of photos by social anthropologist Barbora Bírová reveals the everyday life experiences of homeless people from Martin, Slovakia and from the suburbs of Prague and Kladno.

Our point of view and the way we interpret what we see, is given by where and how we live. This exhibition reveals different forms and demonstrations of homelessness thanks to the ethnographic field research that lasted from 2012 – 2017. The presented selection of photos was created using both professional and single-use cameras or mobile phones and it is accompanied by a soundtrack, created from interviews and other noises.

Free entry!

Místo konání akce: Studio ALTA, U Výstaviště 21, Praha
Datum začátku akce: 7. Března 2018 19:00
Datum ukončení akce: 7. Března 2018 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1052N 14.4337E

Případné změny si prověřte na webu akce Barbora Bírová: Obrazy bez domova / Vernisáž

Jméno organizátora: Studio ALTA
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce