BIO RÁJ na střeše Veletržáku z 35mm kopie

Akce Praha

BIO RÁJ na střeše Veletržáku z 35mm kopie
Akce pro děti, Divadlo, kino
Web organizátora:
www.veletrzak.cz
Další akce ve městě Praha

BIO RÁJ na střeše Veletržáku z 35mm kopie

Drama / Romantický / Komedie
Itálie / Francie, 1988, 124 min
Režie: Giuseppe Tornatore, Licencor: Cristaldi film
V Italštině s českými titulky.

Rezervace se otevírají v den projekce ve 12:00 na www.veletrzak.cz, vstupné 120,-, studenti 100,-, garantovaná kapacita k sezení 100 míst, nad rámec této kapacity není možné další diváky z bezpečnostních důvodů na střechu vpustit, rezervujte se tak, prosíme, včas po internetu v den projekce.

Na pozadí poválečné bídy se rozvíjí vztah mezi malým Totem, neodbytně přitahovaným tmavým sálem kina a promítací kabinou s hučícími praskajícími stroji, paprsky světla rozptýlenými v prachu, převíječkami a prázdnými cívkami rozvěšenými po zdech. Zde se setkává s Alfredem, který se pro něj stává symbolem chybějící autority otce, jenž byl od války nezvěstný. Dospívající Toto se Alfredem nechá přemluvit k odchodu z vesnice, aby mohl rozvíjet dál svůj talent. Když se po letech vrací domů, stařičké kino je právě bouráno a dojatý Toto si promítá film sestavený ze scén polibků, které musel v minulosti Alfred na příkaz místního faráře vystřihovat. Svěží, divácky vřele přijatý film nesklouzl do sentimentality, ale s přesně dávkovanou nostalgií evokuje dobu, v níž kino znamenalo pro obyvatele vesnice jediný způsob kulturně-společenského vyžití.

Snímek je hereckým koncertem Philippe Noireta, kterému půvabně sekunduje jeho dětský partner. Film získal roku 1990 Oscara za nejlepší zahraniční film, o rok dříve byl oceněn Velkou cenou poroty na MFF v Cannes. Záměrem režiséra bylo upozornit na mizející poetiku starých obecních kin a zachytit slávu i zkázu jednoho malého kina Ráj (Paradiso), které je v závěru skutečně odstřeleno, aby ustoupilo ve prospěch novým parkovacím místům.

Místo konání akce: Letní retrokino na střeše Veletržního paláce a v zahradě AVU, Dukelských hrdinů 47 - Veletržní palác / U Akademie 4 - Zahrada AVU, Praha
Vstupenky: http://praha.postreh.com/
Datum začátku akce: 1. Srpna 2017 21:00
Datum ukončení akce: 1. Srpna 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1026N 14.4252E

Případné změny si prověřte na webu akce BIO RÁJ na střeše Veletržáku z 35mm kopie

Jméno organizátora: Letní retrokino na střeše Veletržního paláce a v zahradě AVU
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce