Buty

Akce Ostrava

Buty
Koncerty
Další akce ve městě Ostrava

Buty

Ostravská legenda BUTY září na podiích už více než 30 let.
V hudbě skupiny Buty se mísí velké množství hudebních stylů ( rock, folk, folklor různých etnik, country, jazz, reggae a další) s nápaditými a vtipnými texty. Každé album se od předešlého výrazně odlišuje. Mírná absurdita, slovní hříčky, trpký humor, muzikantská mistrnost, myšlenkové zvraty a hudební poetika – prostě Buty. Mezi slavné evergreeny patří František, Nad stádem koní, Jednou ráno, Mám jednu ruku dlouhou, Krtek, Tata atd.

Základní kámen skupiny BUTY byl položen v roce 1986 v restauraci Český dům v Ostravě-Vítkovicích a od roku 04/2019 hrají v sestavě: zakládající členové Radek Pastrňák („Německá demokratická republika“) a Richard Kroczek („Polsko“), zasloužilí členové Petr Vavřík („Československo“) a Milan Straka („Jugoslávie“) a Vlastík Šmída (Slovensko).

Skupina za celou dobu svého hudebního bytí vytvořila 8 studiových alb a obdržela mnoho ocenění: Český lev (1994 – za hudbu k filmu Jízda, režie Jan Svěrák), Gramy (1994 – objev roku, 1995 – nejlepší v kategorii skupina, píseň a album), České gramy (1996 – nejlepší v kategorii pop-rock), Český slavík (1997 – 2. místo v kategorii skupina; 1998 – 3. místo v kategorii skupina) a Anděl (1999 – nejlepší v kategorii skupina a album; 2000 – nejlepší v kategorii píseň). Otisk hudební tvorby skupiny je zaznamenán také v písničkách k českým filmům Jízda (1994, režie Jan Svěrák), Tajnosti (2007, režie Alice Nellis) a Mamas & Papas (2010, režie Alice Nellis).

Nezapomenutelný otisk v hudební tvorbě zanechal čestný člen a architekt hudby Milan Nytra („Finsko“; 1990 – 2017), Andrei Toader, který by se chtěl jmenovat Jan („Rumunsko“, 1990 – 1998), Nikos Engonidis („Řecko“), kapela GG Pump (ve složení: Jan a Jiří Oršulíkovi, Jan Hroch „Gonza“, Maroš Moroň a Alan Hudeček „Švejk“), Michal Žáček, Jiří Žigmund, Radim Zenkl, Jitka Andrášková, Eva Hlostová (za svobodna Kozelská), Michal Kyjonka a mnoho dalších.“

Radomír Pastrňák – elektrofonická kytara a zpěv
Petr Vavřík – baskytara Richard Kroczek – bicí nástroje Milan Straka – dýchací přístroje Vlastimil Šmída – psací stroje

370 - 300 Kč

19:00

90 minut

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava