Den architektury 2019 Zlín

Akce Zlín

Jiné akce
Další akce ve městě Zlín

Den architektury 2019 Zlín

Devátý ročník festivalu DEN ARCHITEKTURY je tu! Ve Zlíně a okolí jsme pro vás připravili osm akcí. Procházky, křest publikace a filmy o architektuře!

1) ZLÍN – ZMĚNY A VIZE INDUSTRIÁLNÍ ARCHITEKTURY VE ZLÍNĚ 1989-2019
Sraz: úterý 1. října 2019, 16.00, KGVU ve Zlíně, Vavrečkova 7040 Procházka a výstava vedená kurátorkou Ladislavou Horňákovou ukáže příklady revitalizovaných objektů a rozsáhlé změny v bývalém továrním areálu firmy Baťa v centru Zlína, který sloužil do roku 1989 jako uzavřené výrobní centrum. Se změnou politické a ekonomické situace byla po bankrotu obuvnického koncernu Svit na konci devadesátých let 20. století řada továrních objektů v této lokalitě opuštěna a z areálu se stával brownfield, který ale nabízel značný potenciál pro nový rozvoj a příležitost pro podnikatelské aktivity. Po přelomu tisíciletí bylo postupně vytvořeno prostředí pro oživení celého území díky rozsáhlé konverzi řady budov. Areál se otevřel pro veřejnost a stal se organickou součástí města i dalším kulturním a společenským centrem. Jeho revitalizace má pozitivní sociální i ekonomický dopad na rozvoj celého města, ale nese sebou i negativní konotace, související především s přesunem řady funkcí z historického centra. Přes tato negativa se zatím podařilo zachovat jak průmyslový charakter, tak i původní historickou stopu a areál zůstává dokladem kulturního a architektonického dědictví Zlína i zdrojem nových aktivit.

2) ZLÍN – AIRES MATEUS: MATTER IN REVERSE (FILM A ARCHITEKTURA)
Sraz: čtvrtek 3. října 2019, 19.30, Jana Antonína Bati 5637 Aires Mateus: Matter in Reverse (Portugalsko, Henrique Pina, 2017, 65 min., portugalsky/anglické tit.) Co mají tanec a architektura společného? V tvorbě Airese Mateuse mnohé – svobodu pohybu, cit pro kompozici i smysl pro detail.

16:00 - 23:00

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce