Digital Reggae DUB Jahtari

Akce Praha

Digital Reggae DUB Jahtari
Zábava, párty
cross][club, Praha
Další akce ve městě Praha

Digital Reggae DUB Jahtari /DE & Speng Bond /UK

Když se řekne JAHTARI, hned se nám vybaví nezaměnitelný 8bitový zvuk jednoho z prvních stolních počítačů v kombinaci s hutnou basou a typickou jahtariovskou digitální flow.
Tenhle hudební projekt a label mají na triku dva producenti z německého Lipska - Disrupt a Rootah a hrstka dalších přidružených umělců (Dressla, Maffi).
Oba se k reggae a dubu dostali relativně pozdě, zpočátku je zajímala hlavně elektronická hudba a Rootah má silně zakořeněno v Detroit technu.
Pro hudební inspiraci si Jahtari chodívali do berlínského obchodu Hardwax, který měla pod palcem partička Rhythm and Sound a právě jejich série desek s Tikimanem na labelu Burial Mix byla pro oba v té době začínající producenty přelomová.
Začali vnímat, jak blízko si dub a techno jsou a kolik prostoru dub vlastně ve svých hypnotických smyčkách nabízí.
Co se reggae týče, Disrupta dle jeho slov zprvu digitální styl 80. let moc neoslovil (sjížděl raději duby na labelu Wackie´s a Lee Scratch Perryho), když mu ale Rootah pustil kompilaci ‘Soundclash Dubplate Style’ a ‘Watch How The People Dancing’ od Honest John´s, přišel digitální příměsi reggae na chuť. Na laptopu oba začali experimentovat se svými oblíbenými, tolik zažitými melodiemi a samply z Nintenda, Atari a Commodore 64 a míchali je s vlastními digitálními riddimy . Tak dali vzniknout stylu, který sami nazvali ‘Digital Laptop Reggae’ a který velkou měrou přispěl k návratu digitálního reggae a dubu v Evropě.
Z MP3 volně k mání na internetu se postupně staly oficiální nahrávky a vinylové desky a laptop vystřídala pořádná studiová technika, která pomohla dodat peckám potřebnou hloubku.
V Jahtari studiu se vystřídali Afrikan Simba, Solo Banton, Soom T, Pupajim, Jah Screechy, El Fata a další. Za zmínku rozhodně stojí několik kompilací Jahtarian Dubbers a úlet z roku 2014 ‘Dub Matrix with Stereo Sound‘, který bohatě využívá zvuků Gameboye, kterého s sebou Jahtari často berou na turné.

Naposled v Crossu byli před pěti lety a už brzy dorazí zas, přijď to s námi oslavit!

Spolu s Dressla do Prahy dorazí veterán soundsystémové kultury z britského Birminghamu Speng Bond, který s hudbou aktivně začal v roce 1974 se svým soundem “Black Ambassador”. Na jeho kontě najdeme spolupráci s mnoha britskými soundy a mimojiné taky pecku “Fight Fe Come” s UB40.

(zdroj:http://niceup.org.nz/interview-with-disrupt-jahtari/)

△ ▼ Jahtari △ ▼
https://www.facebook.com/jahtarirecords/

△ ▼ Speng Bond △ ▼
https://www.facebook.com/SpengGong/?fref=ts

support:
△ ▼ Dasha Fyah △ ▼
https://www.facebook.com/DJ-Dasha-Fyah-Fyah-Sound-106393019442541/

△ ▼ Jayah ▼△
https://www.facebook.com/Raggaultras/

vstup zdarma

Místo konání akce: cross][club, Plynární 1096/23, Praha 7, Praha
Datum začátku akce: 5. Dubna 2017 22:00
Datum ukončení akce: 6. Dubna 2017 03:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1081N 14.4433E

Případné změny si prověřte na webu akce Digital Reggae DUB Jahtari /DE & Speng Bond /UK

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
CAVEMAN
Divadlo U Hasičů, Praha
CAVEMAN
Divadlo U Hasičů, Praha
TECHTLE MECHTLE - DRAG ROYAL SHOW
ROYAL Theatre & Club Chic, Praha
TECHTLE MECHTLE - DRAG ROYAL SHOW
ROYAL Theatre & Club Chic, Praha
CAVEMAN
Divadlo U Hasičů, Praha
CAVEMAN
Divadlo U Hasičů, Praha