E2 Mladí sólisté II

Akce Ostrava

Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava

Mladí sólisté, kteří uspěli v interpretační soutěži Janáčkovy filharmonie, budou hrát tentokrát na obvyklé i méně obvyklé strunné nástroje včetně violonu, který je předchůdcem běžného kontrabasu. Zazní skladby od Hoffmeistera, Debussyho i Chopina.

 

Franz Anton Hoffmeister
Koncert pro kontrabas a orchestr č. 2 D dur

Claude Debussy
Tance pro harfu a smyčcový kvintet L 103

Witold Lutosławski
Partita pro housle a orchestr

Fryderyk Chopin
Koncert pro klavír a orchestr č. 2 f moll op. 21

 

Sebastian Brettfeld – violon
Minja Stojanovic – harfa
Jakub Kowalski – housle
Eva Strejcová – klavír
Janáčkova filharmonie Ostrava
Maroš Potokár – dirigent

 

V hlavní roli druhého koncertu cyklu E se představí sólisté hrající na známé i méně obvyklé strunné nástroje. Hned v první skladbě se posluchači seznámí se zvukem violonu, který je předchůdcem dnes běžného kontrabasu. Vídeňský klasicistní skladatel Franz Anton Hoffmeister zkomponoval pro tento nástroj v 18. století tři koncerty včetně Druhého v D dur.

Dva tance pro harfu a smyčce francouzského skladatele Clauda Debussyho vznikly na počátku 20. století. Danse sacrée (Tanec posvátný) se nese v rytmu vznešené sarabandy, Danse profane (Tanec světský) má podobu teskného valčíku, ovšem s rozmarnějšími mezihrami.

Partita ústředního představitele polské hudební avantgardy Witolda Lutosławského původně patřila houslím a klavíru. Na žádost slavné německé houslistky Anne Sophie Mutter ji později skladatel upravil pro orchestr.

Romantický skladatel Fryderyk Chopin dokázal v 19. století vytvořit nový technický a poetický klavírní styl, díky kterému získal přezdívku „básník klavíru“. Uvádí se, že ve svém Druhém klavírním koncertu z roku 1830 se inspiroval svou láskou k mladé sólistce varšavské opery Konstancji Gładkowské. Výsledkem je snivé dílo s důrazem na sólistickou brilanci.

Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
M4 Smetanova Libuše II
Divadlo Jiřího Myrona, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava
C4 Oslavuji
Kino Vesmír, Ostrava
MŮJ VZOR, BOŽSKÝ KAREL
Multifunkční aula GONG, Ostrava