ERA21 #04/2016 Pod kontrolou – přednáška a diskuse

Akce Brno

ERA21 #04/2016 Pod kontrolou – přednáška a diskuse
Přednášky a kurzy
PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Brno
Další akce ve městě Brno

ERA21 #04/2016 Pod kontrolou – přednáška a diskuse

Ve čtvrtek 3. listopadu od 19 hodin se v kulturním prostoru PRAHA / Fórum pro architekturu a média v Brně uskuteční představení a křest časopisu ERA21 #04/2016 s názvem POD KONTROLOU, které jsme připravili ve spolupráci s kurátorem, architektem a pedagogem Janem Kristkem. V úvodu večera proběhne přednáška socioložky Kateřiny Nedbálkové na téma VĚZENÍ JAKO DOMOV?, kterému se dlouhodobě věnuje. V souvislosti s vydáním časopisu tak rozšíří kurátorský koncept o specifický rozměr, jenž dokumentuje košatost tématu, jenž se v celé své bohatosti nemohlo do jednoho časopisu, i přes historicky nejrozsáhlejší počet tematických stran, vměstnat. Následnou diskusí provede Jan Kristek.
Na akci bude možné zakoupit časopis za zvýhodněnou cenu 100,– Kč.

Kateřina Nedbálková: VĚZENÍ JAKO DOMOV?
Jsou vězení místy smutku? Jak vypadá vězeňská každodennost? Jak funguje vězeňský černý trh a co jsou vězeňské rodiny a partnerství? Odpovědi na tyto otázky budu v přednášce hledat na základě vlastního empirického výzkumu a bohaté tradice sociálně vědního bádání na tomto poli.

Kateřina Nedbálková (*1974, Brno) v současnosti působí jako docentka na Fakultě sociálních studií Masarykovi university. V roce 2013 realizovala stáž na University of California v Berkeley v rámci Fulbright-Masarykova stipendia, v roce 2010 stáž v Centru kriminologie na University of Toronto v Kanadě. O vězení napsala knihu Spoutaná Rozkoš: reprodukce genderu a sexuality v ženské věznici (SLON 2006). V současné době se věnuje výzkumu třídy a novodobých podob dělnictví.

Jan Kristek (*1983, Kyjov) studoval architekturu a urbanismus na Fakultě architektury VUT v Brně a na Akademii výtvarných umění ve Vídni. V současné době působí jako odborný asistent na brněnské fakultě architektury, kde vede ateliér společně s Jaroslavem Sedlákem. Obecně se věnuje kritické teorii a kritickému přístupu v souvislosti s plánováním měst a jejich historií. Podílel se na publikacích Boj o prostor: Architektura jako společenská praxe (Archa, Zlín, 2013), Na prahu zítřka (Vutium, Brno, 2014) nebo Od chaosu k novému řádu. Počátky institucionalizovaného výzkumu v oblasti urbanismu a územního plánování v Brně (Vutium, Brno, 2015).

Místo konání akce: PRAHA / Fórum pro architekturu a média, Husova 18a, Brno
Datum začátku akce: 3. Listopadu 2016 19:00
Datum ukončení akce: 3. Listopadu 2016 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1954N 16.6042E

Případné změny si prověřte na webu akce ERA21 #04/2016 Pod kontrolou – přednáška a diskuse

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce