Festival maďarského divadla 2016

Akce Praha

Festival maďarského divadla 2016
Divadlo, kino, Festivaly
Strašnické divadlo, Praha
Další akce ve městě Praha

Festival maďarského divadla 2016

3. ročník festivalu maďarského divadla

Třídenní festival nabídne celkem tři maďarské inscenace, dvě scénická čtení a koncert spojený s maďarskou tančírnou. Tématem letošního ročníku je perspektiva. Divadelní inscenace i scénická čtení nových maďarských her se z různých úhlů pohledu zabývají otázkou budoucnosti.

PROGRAM FESTIVALU

čtvrtek 10.listopadu
19:00
Divadlo Józsefa Katony
KREML Z CUKRU
Slavné Divadlo Józsefa Katony se po šesti letech vrací opět do Prahy, tentokráte s adaptací knihy Vladimira Sorokina Kreml z cukru (v ČR dosud nebylo vydáno). Kniha volně navazuje na román Opričníkův den a představuje hned několik osudů jednotlivých obyvatel Osvobozené Svaté Rusi, kteří pocházejí z nejrůznějších sociálních vrstev – od školačky Marfuši, přes skupinku bezdomovců, vyšetřovatele Lubjanky a jeho vězně souzeného za protistátní agitaci, Panovníkovu manželku, disidenty a obyvatele pracovního lágru budující Velkou ruskou zeď. Tematicky i divadelně zcela výjimečné dílo režíroval Daniel D. Kovács, který právě získal Cenu kritiků v kategorii Talent roku 2016.


pátek 11.listopadu
19:00, kavárna Strašnického divadla
PERSPEKTIVA?! aneb 2 hry o maďarské realitě
Tradiční součástí festivalu je prezentace nových překladů ve formě scénického čtení. Letos byly přeloženy hry, které rezonují s celkovým tématem třetího ročníku festivalu Perspektiva!? a zabývají se nezaměstnaností a vztahy v rodině:

Csaba Mikó: BEZ OTCE
Zatím poslední hra mladého dramatika (nar. 1980) s názvem Bez otce získala cenu kritiku za nejlepší maďarskou hru roku 2013 a byla uvedena v Budapešti a v Německu. Drama začíná i končí setkáním všech členů rodiny u příležitosti pohřbu otce. Hlavními postavami jsou matka a jejích 5 dětí ve věku od 15 do 27 let. Právě skrze postavy dětí se autor vyjadřuje za svou generaci k uplynulým třiceti letům a k společenským problémům po pádu železné opony. Hra vypráví o nadějích, zmařených snech, proměně životních hodnot a nechybí jí jak realistický a faktický základ, tak i metaforická rovina.
Režie: Ewa Zembok

Kornél Mundruczó: PROJEKT FRANKENSTEIN
Základní situací Projektu Frankenstein je casting na film. Mundruczóa zajímá realita ukazovaná médii a způsob, jakým je manipulováno s lidskými emocemi. Titulní postavou je vraždící obludné dítě, člověk, který se v novém prostředí naučil chovat a jednat zcela podle reality nové. Mundruczó pracuje s původním fenoménem Frankensteinova projektu, tedy umělého člověka, podobně jako hyperrealismus pracuje s dokonale obludnou imitací reality.
Režie: Jan Kačena

sobota 12. listopadu
11:00
Szamárfül Projekt
AHOJ, JSEM BRUB!
Jsem Brub. Jsem ponožka bez páru. Se svými kamarády Trapem, Kexem a Uppim bydlíme v Ábelově pokoji a máme oproti párovým parťákům dobrodružný život. Nedávno jsem potkal vysavač, který měl rýmu. Dozvěděl jsem se od něj, kdy a odkud útočí bordelobluda a jaké to je mít kamarády.
Příběh o přátelství z perspektivy těch, kterým Lichožrouti snědli druhou polovičku. Hravé divadlo s živou hudbou na motivy stejnojmenné knihy Zoltána Csepregiho.

sobota 12. listopadu
16:00
Csíki Játékszín a RAGNAR
BOŽSKÁ KOMEDIE ANEB.
Aneb toto není Dante, ale hra, ve které dva herci dostanou za úkol provést diváky nejstarším příběhem všech dob – Novým zákonem. Postupem času se ale ukazuje, že hrát Boha, Ježíše nebo Pannu Marii je pro dva průměrné herce, kteří se ovšem považují za herce brilantní, nadlidským úkolem. Herecká ješitnost a rivalita postupně prorůstá do příběhu, a tak nakonec nevíme, hádá-li se Ježíš s Jidášem nebo herec Áron s hercem Csabou… Dobrá porce zábavy montypythonovského střihu na sobotní odpoledne.

19:00
Picaro, Budapešť
POSVÍCENÍ NA DRAKA
Den co den sedí vybraní obyvatelé ospalého městečka na východě Maďarska v místní krčmě. Den co den probírají zprávy a politiku, když zničehonic jeden z nich na cestě z hospody domů spatří draka. Ano, draka. Druhý den již zasedá rada města a probírá zásadní otázku: Co s drakem? Jak jej využít k prosperitě městečka? A co takhle uspořádat mezinárodní festival, na který by přispěla Evroská Unie? Absurdní hra o životě v zapadákově a nulových životních vyhlídkách z pera Tamáše Deáka, herce a bývalého člena souboru Bély Pintéra.

21:00
FOKOS ZENEKAR
Parta pěti mladých muzikantů z Vojvodiny navštíví Prahu s pořádnou dávkou autentické maďarské lidové hudby, u které se nedá jen tak sedět. V průběhu koncertu proběhnou lekce čardáše a k povzbuzení nabídneme skvělou sedmihradskou pálenkou a ochutnávku maďarských specialit.

Vstupenky je možné zakoupit online na stránkách www.divadlox10.cz. Více informací k festivalu na www.naostrofest.cz
Festival vznikl za podpory Magistrátu hl. m. Prahy. Partnery festivalu je Divadlo X10, Balassiho institut v Praze a spolek Iglice.

#naostro

Místo konání akce: Strašnické divadlo, Solidarity 1986/53, Praha
Vstupenky: http://www.divadlox10.cz/program/listopad-2016/
Datum začátku akce: 10. Listopadu 2016 19:00
Datum ukončení akce: 12. Listopadu 2016 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0751N 14.4995E

Případné změny si prověřte na webu akce Festival maďarského divadla 2016

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce