Free-jazz & improvisation

Akce Praha

Free-jazz & improvisation
Koncerty
Další akce ve městě Praha

Free-jazz & improvisation \\ Alternativa 2017

FESTIVAL ALTERNATIVA // Každoroční přehlídka hutné hudby ze všech žánrových zákoutí

Druhý večer festivalu Alternativa bude ve znamení free jazzové improvizace. Poprvé v ČR vystoupí litevský saxofonista Liudas Mockūnas, stejně tak dvě mezinárodní tria zkušených improvizátorů Houtkamp/Beresford/Blume a Cruz/Witkowski/Zoubek. V závěru se návštěvníci mohou těšit na společnou jamm session, do které se zapojí hudebníci z obou večerů v Malostranské besedě. Nechme se překvapit ...

Liudas Mockūnas (LT)
Cruz/Witkowski/Zoubek (FR/PL/AT)
Houtkamp/Beresford/Blume (NL/UK/DE)
Společná free jazzová improvizace


HOUTKAMP / BERESFORD / BLUME (NL/UK/DE)

Luc Houtkamp je hudebník a skladatel který překlenuje propast mezi kompozicí a improvizací. Od roku 1972 se intenzivně pohybuje na poli improvizované hudby, spolupracuje s mnoha hudebníky a skupinami a jednotlivci po celém světě, jako jsou například George Lewis, Wiek Hijmans, Le Quan Ninh a FOURinONE. V roce 2004 za svůj unikátní hráčský styl obdžel VPRO/Boy Edgar Prize.

Steve Beresford je už přes třicet let ústřední postavou britské improvizační scény. Spolupracuje s osobnostmi jako jsou Derek Bailey, Evan Parker, Han Bennink, Christian Marclay a samozřejmě s Alterations. Jeho diskografie jako hudebníka, skladatele, aranžéra a producenta je opravdu rozsáhlá. V roce 2012 získal ocenění Paul Hamlyn Foundation Award pro skladatele.

Martin Blume působí jako bubeník od roku 1983. Spolupracoval s významnými improvizačními hudebníky po celém světě, jako jsou kupříkladu Peter Brotzmann, Lol Coxhill, nebo Ken Vandermark. Založil mnoho hudebních formací a ve FOURinONE se potkal i s Lucem Houtkampem.

Luc Houtkamp - saxofon
Steve Beresford – piano
Martin Blume – bicí

https://www.youtube.com/watch?v=95Rzqejq4iM

CRUZ / WITKOWSKI / ZOUBEK (FR/PL/AT)

Trio sdružuje tři výrazné hudebníky ze scény improvizační a experimentální hudby a vzniklo jako součást festivalu "Lille Meets Wroclaw". Vzájemná chemie zjevně zafungovala a z tria se stal dlouhodobější projekt...

Ivann Cruz (FR) - kytara
Marcin Witkowski (PL) - bicí
Philip Zoubek (AT) - piano

https://www.youtube.com/watch?v=x7sOpHV-1Es&feature=youtu.be

LIUDAS MOCKUNAS (LT)

Saxofonista Liudas Mockunas je jedním z pilířů současného litevského jazzu. Vedle klasického způsobu hry na saxofon používá osobitou techniku, v níž uplatňuje cyklické dýchání, alikvótní tóny, perkusivní techniky a multifonii. Šíře jeho žánrového rozpětí sahá od freejazzu a volné improvizace přes progresivní jazz až po klasickou hudbu. Ve výčtu hudebníků a souborů, s nimiž spolupracoval a dosud spolupracuje, najdeme taková jména jako Vladimir Tarasov, Mats Gustafsson, David Murray, Raymond Strid, Stefan Pasborg, nebo ansámbly Red Planet, Baltic Trio, Artomic, Copenhagen Art Ensemble, New Jungle Orchestra atd.

http://nobusinessrecords.com/liudas-mockunas.html

Místo konání akce: MALOSTRANSKÁ BESEDA, Malostranské náměstí 21, Praha
Vstupenky: https://goo.gl/8v6wu9
Datum začátku akce: 8. Listopadu 2017 19:30
Datum ukončení akce: 8. Listopadu 2017 23:59
Pravděpodobné souřadnice: 50.0883N 14.4048E

Případné změny si prověřte na webu akce Free-jazz & improvisation \\ Alternativa 2017

Jméno organizátora: Alternativa festival
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce