Geologická exkurze se Štěpánem Rakem do lomu Kosov

Akce Beroun

Geologická exkurze se Štěpánem Rakem do lomu Kosov
Akce pro děti, Jiné akce
Web organizátora:
www.praha16.eu
Další akce ve městě Beroun

Geologická exkurze se Štěpánem Rakem do lomu Kosov

Letopisecká komise Městské části Praha 16 pořádá v sobotu 7. dubna vycházku s geologem Štěpánem Rakem do lomu Kosov.

Sraz je v 10 hodin u vlakového nádraží v Berouně, odkud se společně přesunete na autobus (bus C, odjezd v 10.35 z autobusového nádraží). Vstupné je dobrovolné.

O lomu Kosov
Lom Kosov je dnes již nečinný, původně se zde těžila korekční surovina (nekvalitní vápenec), používaná do drceného vápna z nedalekých Koněprus.


Celkem v sedmi patrech lomu, která navštívíte odspoda, poznáte pestrou minulost vývoje naší země v siluru – třetím období starších prvohor. Dělí nás od něj přes 300 milionů let. V lomu se projdete po dně pravěkého moře, poznáte sopečné erupce, uvidíte vulkanické pumy, tenké břidlice se stříbřitými graptolity, sílu geologie, která zvrásnila skálu, predátory silurského moře – hlavonožce, jejichž schránky zde tvoří celé skály a najdete jistě i řadu trilobitů. Lom Kosov je mezinárodně výjimečným nalezištěm, které nabízí mnoho desítek živočišných forem silurského tropického moře.

Pod hlavičkou Letopisecké komise Radotín Štěpán Rak pořádá vcelku pravidelné exkurze do geologických lokalit v okolí Radotína (Ortocerový lůmek u Lochkova, Černá rokle a Sudy pod Kosoří), vždy s odborným výkladem. Poslední výprava do kosovského lomu se konala v červnu 2014 (o tom, jaká byla, se můžete dočíst v článku p. Jiřího Bárty).

Co si vzít s sebou
Na vycházku do terénu si s sebou vezměte svačinu, pití, pevnou obuv, malé kladívko, lupu! a noviny na balení nalezených vzorků. Výprava zabere cca 4 – 5 hodin.

http://praha16.eu/Geologicka-exkurze-se-Stepanem-Rakem-do-lomu-Kosov.html

Místo konání akce: Lom Kosov, Beroun
Datum začátku akce: 7. Dubna 2018 10:00
Datum ukončení akce: 7. Dubna 2018 16:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.9383N 14.0523E

Případné změny si prověřte na webu akce Geologická exkurze se Štěpánem Rakem do lomu Kosov

Jméno organizátora: Radotín (Praha 16)
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce