Iva Bittová & Vladimir Václavek

Akce Praha

Iva Bittová & Vladimir Václavek
Koncerty
Další akce ve městě Praha

Iva Bittová & Vladimir Václavek. Bile inferno živý recitál


Po několika letech spolupráce s bubeníkem Pavlem Fajtem se Iva Bittová spojila s kytaristou Rale, Vladimírem Václavkem, aby napsali a nahráli krásný dvoj CD Bílé Inferno. Zpěvačka zůstala věrná svému čisté estetice, nechala písně ukázat svou sílu bez vetších ozdob. Václavkova hra na kytaru a vokály často doprovázejí smyslné(a velmi kreativní) vokály a hru na housle samotné Bittové. Tom Cora přidává trochu violoncella, František Kučera trubku, zazní i dětské popěvky.
Písně jsou dlouhé, opakující se způsobem podobným rýmům v dětském pokoji. Nálada je tichá, Bittová nám často šeptá do uší slova textaře Bohuslava Reynka. Dětská hravost „Kdoule“ a „Moucha“, vzdorovitější „Vzpomínka“, vícenásobné vokály na konci písně ,,Zvon" - to vše představuje vrchol. Zdá se, že každá píseň je výsledkem lásky mezi oběma protagonisty, přičemž žádný detail nebyl ponechán náhodě. A přesto je to spontánnost, co prostupuje albem, hlavně díky mnoha vzlykům, výkřikům a dalším technikám, které pochází z východoevropských kultur. Na dvojalbum je Bílé Inferno krátké. Celková doba trvání 77 minut a 14 sekund by se spíše hodila na CD jedno, ale - ačkoli hodnota tohoto českého importu se kvůli dvěma CD zvýší - myšlenka rozdělit soubor na dvě díla fungovala báječně.
Nahrávka vyšla na labelu Indies Scope v roce 2015. Obsahuje booklet, který je plný krásných uměleckých děl a fotografií. Toto je rekord Ivy Bittové, nadčasový a nezbytný pro všechny fanoušky české alternativní pop/rock scény.
Dnes večer zahrají jako duo celé album plus několik dalších autorských písní.

>> EN >>
After a few years passed collaborating with drummer Pavel Fajt, Iva Bittová teamed up with Rale guitarist Vladimír Václavek to write and record the beautiful two-CD set Bílé Inferno (White Inferno). The singer remains true to her stripped-down aesthetics, keeping arrangements sparse, letting the songs show their power with as little embellishments as possible. Václavek's acoustic guitar and vocals are often enough to accompany Bittová's sensual (and very creative) vocals and violin playing. Tom Cora may add a bit of cello, Frantisek Kucera a touch of trumpet, or children some singalong lines.
The songs are long, repetitive in a way similar to nursery rhymes. The mood is kept quiet, Bittová often whispering in our ears the words of lyricist Bohuslav Reynek. The childlike playfulness of "Kdoule" and "Moucha," the more defiant "Vzpominka," the overdubbed vocals at the end of "Zvon" -- all constitute highlights. Each song seems to be the result of a labor of love between the two protagonists, no detail having been left to chance. And yet, spontaneity permeates the album, mostly thanks to Bittová's many groans, shouts, yelps, and other strange exclamations and techniques she derives from Eastern European cultures and the playground.
For a double album, Bílé Inferno is short. The total duration of 77 minutes and 14 seconds would have fit on a single CD, but -- and even though the price of this Czech import gets beefed up because of the two-CD status -- the idea to split the set in two works wonderfully. Listened to as one big chunk, Bílé Inferno, is one stunning piece of art. The label Indies made up for the short duration with lavish artwork and photographs. This is the Iva Bittová record, timeless and essential to any fan of Czech alternative pop/rock.
Tonight the duo will perform the entire album plus a few other author favorites!

https://www.bittova.com/

Začátek akce: 9. 4. 2020 19:00:00
Konec akce: 9. 4. 2020 23:00:00
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Rammstein 2024
Letiště Letňany, Praha
FREDDIE - CONCERT SHOW 13.05.2024
Divadlo Radka Brzobohatého, Praha
PETR ŠPAČEK & BAND
Divadlo Hybernia, Praha