Jan Vytiska: Paradise

Akce Praha

Jan Vytiska: Paradise
Jiné akce
Další akce ve městě Praha

Jan Vytiska: Paradise

Jan Vytiska (*1985) se po volných cyklech Soumrak bohů a Černé jezero ve svých obrazech z poslední doby opět vrátil k folklórním motivům, které jsou přímo inspirovány lidovými pověstmi a bájemi z knihy „Čertoviny z Valašska“. Nejedná se však o návrat k prověřené tematice, ale o její nové uchopení a významové rozšíření. Vytiskův postmoderní mix nezůstává stát na místě a neztrácí se v slepých uličkách – jeho výtvarný jazyk již přesáhl hranice regionu a vyvolal pozornost i v zahraničí, nejvýrazněji snad na putovní výstavě „Neue Schwarze Romantik“ (2017), kde se jeho malby objevují vedle děl známých umělců, jako jsou Martin Eder, Anders Grønlien, bratři Quayové a další. Vytiskovy obrazy jsou tedy srozumitelné i v širším mezinárodním kontextu. Ukazují zkarikovanou halucinaci chaosu současnosti, spojují velká umělecká gesta s banalitou popkultury, vysoké s nízkým, krásu s ošklivostí, smrt se životem.

Kurátor Otto M. Urban

Vernisáž a křest katalogu se uskuteční 23. listopadu 2017 v 19 hod. spolu s koncertem skupiny Johnny the Horse.

Mezi doprovodné programy patří Čertovský Mikuláš v maskách v úterý 5. prosince od 19 hod. a komentovaná prohlídka s Janem Vytiskou a kurátorem Otto M. Urbanem v úterý 12. prosince od 17 hod.

Výstava potrvá do 31. 12. 2017.

---------------------------------------------------------------------------------------

In his most recent paintings, Vytiska has returned to folk motifs directly inspired by the legends and tales recounted in “Čertoviny z Valašska” (Stories from Wallachia). However, this is not so much the reappearance of familiar themes, but a new understanding and an expansion of their meaning. Vytiska’s postmodern mix does not stand still, nor does it wander futilely down blind alleys. On the contrary, his creative language has transcended the borders of region and attracted attention abroad, especially as part of the travelling exhibition “Neue Schwarze Romantik” (2017), where his paintings feature alongside the works of well known figures such as Martin Eder, Anders Grønlien, the Brothers Quay, etc. Vytiska’s paintings are comprehensible within a broader international context. They bear witness to the hectic chaos of the contemporary and combine extravagant artistic gestures and the banality of pop culture, high and low, beauty and ugliness, death and life.

Curator Otto M. Urban

Opening view and catalogue launch with concert of the band Johnny the Horse will take place on November 23, 2017 at 7pm.

For the accompanying program we have prepared Devils celebration of St. Nicolaus with masks on Tuesday December 5 at 7pm and commentary visit with Jan Vytiska and curator Otto M. Urban on Tuesday December 12 at 5pm.

The exhibition continues till December 31, 2017.

Místo konání akce: Trafo Gallery, Bubenské nábřeží 306/13, Praha
Datum začátku akce: 23. Listopadu 2017 19:00
Datum ukončení akce: 23. Listopadu 2017 22:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.0991N 14.4482E

Případné změny si prověřte na webu akce Jan Vytiska: Paradise

Jméno organizátora: Trafo Gallery
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Chomutovské slavnosti
Městský park, Chomutov
Královský košt Děčín
Na pěší zóně pod Růžovou zahradou, Děčín
HYPNOTIZÉR
Lidový dům, Vsetín