Jazz pod Pradědem 2018

Akce Jeseník

Jazz pod Pradědem 2018
Koncerty, Zábava, párty
Další akce ve městě Jeseník

Jazz pod Pradědem 2018

JAZZ POD PRADĚDEM ŽIJE!
Vy, kteří jste si mysleli, že už ne, dovolte nám, abychom vás vyvedli z omylu. Tento jazzový minifestival se sice odmlčel v roce 2015, ovšem nyní nazrál čas, aby se do jesenického Blues clubu navrátil, a to 7. dubna 2018, od 20 hodin za lidových 100,- Kč.
Festival Jazz pod Pradědem vzniknul v roce 2012 a má za sebou čtyři úspěšně proběhnuvší ročníky. Původní myšlenka festivalu zůstala za ta léta prakticky beze změny. Cílem je dostat do Jeseníku zajímavé a atraktivní interprety dnes často opomíjených jazzových subžánrů a to jak z ČR, tak za zahraniční. Zároveň se festival snaží zapojit do svého programu talentované muzikanty z místní líhně (jakou je kupříkladu ZUŠ Jeseník) a oživit jazzem nejen kluby, ale klidně i veřejná prostrantsví či lázeňské prostory. Jazz pod Pradědem ukazuje, že jazzová hudba a její odnože nejsou automaticky nepřístupnou věcí pro úzký okruh posluchačů, ale přináší dobrou zábavu pro každého, kdo je schopen v živé hudbě ocenit maximální nasazení a cit kombinovaný s instrumentálním mistrovstvím.

Tentokrát pro vás máme přichystány hned tři pecky!
Domácí prapor ponesou mladí, ale neúnavní a talentovaní muzikanti z Funky Bonkers. Kvartet složený ze žáků ZUŠ Jeseník jste v roce 2017 mohli vidět při několika různých příležitostech uvnitř i pod širým nebem, kde zaujal svébytnými coververzemi popových i rockových hitů v netradičním nástrojovém obsazení (trubka, saxofon, tuba, bicí). Funky Bonkers jsou koncert od koncertu lepší a sebejistější a určitě se postarají o svěží start večera.

BEHIND THE DOOR z Frýdku-Místku pamatují již premiérový ročník Jazzu pod Pradědem - a letos se vrací na místo činu. Po čtrnácti(!) letech své existence kapela Behind the Door dozrála ve velmi originální projekt, repertoárově postavený výhradně na autorských kompozicích z dílen jejích členů. Tato tvorba čerpá snad ze všech zákoutí hudby - nejčastěji jsou v ní slyšet inspirace fusion, latinjazzu, moderního jazzu, ale i smooth jazzu, nebo dokonce popu, folku, rocku, nebo vás může překvapit melodie velmi blízká vážné hudbě. Hudba kapely Behind the Door je cesta kolem hudebního světa a především instrumentální vyprávění příběhů.
Baskytaristou kapely je Lukáš Čunta, který jinak hrává s kapelou Čechomor. Na saxofon hrající Ondřej Klímek je mj. členem kapely Vltava a bubeník Matěj Drabina dobývá hitparády s Davidem Stypkou a kapelou Bandjeez (letos tři nominace na Anděla). I ostatní členové kapely mají pestrou hudební kariéru, jsou absolventy Ježkovy jazzové konzervatoře v Praze nebo jazzového oddělení na brněnské Janáčkově akademii múzických umění JAMU, v rámci které absolvovali zahraniční stáže na prestižních univerzitách v dánském Odense nebo rakouském Grazu. V Behind the Door se de facto naučili hrát na své nástroje a dále ji vedou jako svůj prostor k autorské realizaci, ale hlavně proto, že jsou parta kamarádů, kteří spolu rádi dělají dobrou muziku :)

Excelentního kytaristu RUDYHO HORVATA není v Jeseníku třeba příliš představovat. Se svou kapelou Rudy Horvat Group se ostatně v rámci Jazzu pod Pradědem předvedl již dvakrát, naposledy právě v roce 2015. Surf rock vznikl v 60. letech v Kalifornii a zanechal po sobě plejádu kapel, jako je Dick Dale nebo Beach Boys. Tuto hudbu se kapela SURF TRICKS v čele s kytaristou Rudym Horvatem rozhodla oživit - surf rockovým hitům dává nový zvukový kabát, používá je jako prostor k improvizaci a tvoří autorské skladby se stejným nábojem. Výsledkem je překvapivě organické spojení bigbítu a jazzu. Proplétání prosluněných melodických linek dvou kytar s pevným groovem vám bezpečně vykouzlí úsměv na tváři.
Rudy Horvat je špičkový český fusion kytarista, který si zahrál mj. s Richardem Bonou, ale také třeba Vlastou Redlem, Buty nebo Marií Rottrovou. Doprovází ho ostřílená rytmika otce a syna Krompolcových (mj. rytmika ostravského skladatele a pianisty Borise Urbánka).

Těšíme se na vás při této jedinečné příležitosti spatřit a slyšet v Jeseníku špičkovou muziku v podání jedinečných hudebníků a mistrů svého nástrojového řemesla. Pro rekapitulaci tedy:
SOBOTA 7. DUBNA 2018 OD 20 HODIN V BLUES CLUBU, VSTUPNÉ činí lidových 100 Kč.

Pořádá ZUŠ Jeseník a Spolek přátel umění, generálním sponzorem je firma NATURFYT BIO.

Místo konání akce: GEMER - Blues Club, Náměstí svobody 875, Jeseník
Datum začátku akce: 7. Dubna 2018 20:00
Datum ukončení akce: 7. Dubna 2018 23:59
Pravděpodobné souřadnice: 50.2267N 17.2061E

Případné změny si prověřte na webu akce Jazz pod Pradědem 2018

Jméno organizátora: Jazz pod Pradědem
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
SLET ČARODĚJNIC
Dům dětí a mládeže, Šternberk
EVA A VAŠEK
Dům kultury, Šumperk