Jošt - fenomén Moravského náměstí / projekce dokumentu Odvaha

Akce Brno

Jošt - fenomén Moravského náměstí / projekce dokumentu Odvaha
Divadlo, kino
Kino Scala, Brno
Další akce ve městě Brno

Jošt - fenomén Moravského náměstí / projekce dokumentu Odvaha

Socha Jošta se stala rychle a možná náhodně fenoménem Moravského náměstí. Co stálo za jejím vznikem, kdo byl proti, kdo za a jak probíhala její realizace se dozvíte v dokumentu Odvaha.

Po projekci dokumentu proběhne diskuse na téma "Socha ve veřejném prostoru", kterou bude moderovat Mgr. Rostislav Koryčánek.
Hosté: sochař Jaroslav Róna
autor dokumentu Pavel Štingl
autorka první fotky Jošta z podhledu Petra Tygrisová

trailer: https://www.youtube.com/watch?v=3LTHZ-eniDg

V období třiceti měsíců, během zrodu jedné z deseti největších jezdeckých bronzových soch na světě, která dnes zdobí Brno, probíhal fascinující „dokumentární dialog" mezi renomovaným filmařem a jednou z nejvýraznějších osobností tuzemského moderního umění, sochařem a malířem Jaroslavem Rónou. O soše, o věcech hmotných i abstraktních, o podstatě tvorby a odvaze umělce prosadit si svou vizi.

Sběrný snímek vznikal v průběhu realizace stejnojmenné sochy Jaroslava Róny v letech 2014 - 2015. Svým stylem volného víceletého rozhovoru mezi dokumentaristou a sochařem navazuje na „Popis jednoho zápasu“, který o dvanáct let dříve vznikal během realizace pomníku Franze Kafky do Prahy.
Bronzový jezdecký pomník pro veřejný prostor je alegorií Odvahy. Moravské náměstí tak završilo svůj odkaz čtyř platónských ctností dobré obce, které jeho nové podobě navrhnul architekt Josef Hrůša. Socha je dedikována Joštu Lucemburskému, markraběti moravskému.
Vznik pomníku provázala řada peripetií, léta soutěžení, mnoho diskusí v médiích. Samo město Brno prodělalo mnoho názorových rozepří, přestřelek politických, v lokálních tiskovinách i na přenosových vlnách. Realizace a samo odhalení sochy, která je svým významem nezřídka srovnávána s Myslbekovým svatým Václavem, byla mimořádnou prověrkou obecného dialogu o umění ve veřejném prostoru, mediálních reakcích na umění financované z veřejných prostředků i na komunikaci mezi politickou a uměleckou obcí v proměnách volebních období.
Malý dokumentární štáb v autorském obsazení Pavel ŠTINGL, v roli režiséra - Miroslav JANEK, v roli kameramana, během dvouletého sběrného natáčení, posunul rozhovory s Jaroslavem Rónou do širokého rámce úvah nejen nad dílem samým. V průběhu měsíců modelace jezdeckého pomníku se dialogy mezi dokumentaristou a výtvarníkem rozšířily na vztah sochaře a prostoru měst v proměnách politických režimů... vztah umění tradičního a konceptuálního... spolupráce sochařů a architektů v různých dobách, či na odvahu současného autora proniknout do veřejného prostoru, demokratizovaného veřejnou diskusí hyperkritického ladění.
Snímek „Odvaha“ není obhajobou sochy ODVAHA. Je přirozenou povinností dokumentaristů být při vzniku něčeho zcela mimořádného, co se v současném umění odehrává.


http://www.kinoscala.cz/cz/film/odvaha-7613

Místo konání akce: Kino Scala, Moravské náměstí 3, Brno
Datum začátku akce: 10. Listopadu 2016 20:30
Datum ukončení akce: 10. Listopadu 2016 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1974N 16.6081E

Případné změny si prověřte na webu akce Jošt - fenomén Moravského náměstí / projekce dokumentu Odvaha

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov