K4 Smetanovo trio

Akce Ostrava

K4 Smetanovo trio
Koncerty, Kultura
Web organizátora:
www.jfo.cz
Další akce ve městě Ostrava
Jeden z nejprestižnějších českých komorních souborů u nás zahraje skladby pro housle, violoncello a klavír – Dmitrije Šostakoviče, Bedřicha Smetany i Antonína Dvořáka. Smetanovo trio je dlouhá léta úspěšné nejen u nás, ale také v zahraničí.

Dmitrij Šostakovič
Klavírní trio č. 1 op. 8

Bedřich Smetana
Klavírní trio g moll op. 15

Antonín Dvořák
Klavírní trio č. 3 f moll op. 65

 

Smetanovo trio:
Jitka Čechová – klavír
Jan Talich – housle
Jan Páleníček – violoncello

Komorní spojení houslí, violoncella a klavíru si oblíbila řada skladatelů. Výjimkou není ani Dmitrij Šostakovič a jeho První klavírní trio. Dílo, které vzniklo v umělcových šestnácti letech, už nese příznačné rysy jeho pozdějšího rukopisu. Kompozice z roku 1923 vznikala během těžkého životního období, kdy se Šostakovič zotavoval z tuberkulózy a současně musel po smrti otce zabezpečit rodinu.

Klavírní trio g moll Bedřicha Smetany vzniklo v roce 1855 jako bezprostřední reakce na tragickou smrt čtyřleté dcery Bedřišky. Skladatel své dílo naplnil nejen bolestí, něhou a dramatickými momenty, ale také snahou o vyrovnání se s tragickou událostí. Franz Liszt skladbu ocenil hned po její premiéře, jinak ale bylo přijetí spíše rozpačité. Smetana proto v roce 1857 dílo revidoval a v současné době jej považujeme za jeden z pilířů jeho tvorby.

Těžké chvíle se nevyhnuly ani Antonínu Dvořákovi, který své Třetí klavírní trio zkomponoval po smrti své matky v roce 1883. Tehdy už patřil k mezinárodně uznávaným skladatelům a dílo se stalo jedním z vrcholů jeho komorní tvorby. V rozsáhlé kompozici, z níž doslova čiší inspirace Brahmsovými komorními skladbami, najdeme nepřeberné množství hudebních nálad a myšlenek. Program koncertu zazní v podání Smetanova tria, jednoho z nejprestižnějších českých komorních souborů, který dlouhá léta sklízí úspěchy doma i v zahraničí.

Koncert je součástí smetanovského operního cyklu Ostrava 2024, který probíhá ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským.


Jméno organizátora: Janáčkova filharmonie Ostrava
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
HABERA&TEAM – TOUR 100
Ostravar Aréna, Ostrava
R3 Jan Lisiecki
Kino Vesmír, Ostrava
METALLICA & SYMPHONY TRIBUTE SCREAM INC.
Multifunkční aula GONG, Ostrava
G4 Jelen & JFO
Multifunkční aula Gong|DOV, Ostrava
HELENA 60 LET NA SCÉNĚ
Dům kultury Akord, Ostrava