Kabinet FILMúz #36 Občan Havel přikuluje

Akce Brno

Kabinet FILMúz #36 Občan Havel přikuluje
Divadlo, kino
Web organizátora:
WWW.KABINETMUZ.CZ
Další akce ve městě Brno

Kabinet FILMúz #36 Občan Havel přikuluje w/ J.Šiklová a M.Uhde

Kabinet FILMÚZ ZVE:

Na projekci dokumentu OBČAN HAVEL PŘIKULUJE s hosty JIŘINOU ŠIKLOVOU a MILANEM UHDEM, se kterými proběhne před projekcí diskuze. Oba hosté podepsali Chartu 77 a byli výraznými představiteli československého disentu.

Téma diskuze: Disidenti, Disent, Normalizace, Samizdat, Exilová literatura

Občan Havel Přikuluje je dokumentární film, který vypráví o Václavu Havlovi a jeho práci v trutnovském pivovaru, jež ho inspirovala k napsání slavné hry Audience. Zároveň je dokument sondou do světa 70. let, kdy u nás probíhala tuhá normalizace.

V roce 1974 sháněl dramatik Václav Havel razítko do občanky, aby ho Husákovo StB nemohlo obvinit z příživnictví. Jeho hry se nesměly od začátku normalizace uvádět a člověk bez prokazatelného zdroje příjmů riskoval vězení. Havel to nakonec vyřešil tím, že si našel zaměstnání jako pomocný dělník v trutnovském pivovaru. Bylo mu osmatřicet let a téměř rok tam ve sklepě válel sudy piva značky Krakonoš. Bral za to 1700 korun měsíčně, ovšem větší odměnou mu byly nové zkušenosti a jiný způsob psaní, na který tam přišel. Film ukazuje prostředí v pivovaru i spolupracovníky, kteří Václava Havla k napsání Audience inspirovali. Popisuje i okolnosti slavného undergroundového záznamu hry a to, jak její existence rezonovala v tehdejším mediálním světě – například Jiřina Bohdalová se ubránila tlaku, aby Havla denuncovala v televizi tím, že si od lékařky kamarádky nechala naříznout spodní ret, aby jí opuchla tvář.

STUDENSKÁ PROJEKCE/VSTUPNÉ ZDARMA/LEKTORSKÝ ÚVOD

Místo konání akce: Kabinet MÚZ, Sukova 4, Brno
Datum začátku akce: 2. Října 2017 20:00
Datum ukončení akce: 2. Října 2017 23:00
Pravděpodobné souřadnice: 49.1956N 16.6125E

Případné změny si prověřte na webu akce Kabinet FILMúz #36 Občan Havel přikuluje w/ J.Šiklová a M.Uhde

Jméno organizátora: Kabinet MÚZ
Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov
Dívčí válka | Český Dub
Česká beseda - kulturní a spolkové centrum Český Dub, Český Dub