Kabinet Filmúz: LSD Made in ČSSR a Jiřina Šiklová

Akce Brno

Kabinet Filmúz: LSD Made in ČSSR a Jiřina Šiklová
Divadlo, kino
Kabinet MÚZ, Brno
Další akce ve městě Brno

Kabinet Filmúz: LSD Made in ČSSR a Jiřina Šiklová

Kabinet FILMÚZ zve:

V Československu se v 50. letech nevyráběly jen kombajny a traktory. Ze skrytých laboratoří se postupně do továren dostal halucinogen LSD, který pod názvem Lysergamid vyráběla opavská Spofa. Tak jsme se stali velmocí ve výrobě drogy, která se postupně rozšířila do celého světa.

Dokument LSD MADE IN ČSSR nám nabízí pohled na genezi výzkumu LSD na území Československa. Pohledy účastníků dokumentu by se daly rozdělit do dvou skupin: První jsou vědci a psychologové jako Stanislav Grof, Jan Srnec a Miloš Vojtěchovský, kteří v LSD viděli způsob, jak své pacienty zbavit psychických chorob. Druhou skupinou jsou umělci a lidé z humanitárních oborů, kteří svým volnomyšlenkářským způsobem života byli skvělou platformou jakožto aktivní uživatelé, na nichž byly účinky drogy pozorovány.

Dokument se vyznačuje pluralitou názorů. Neříká nám, že LSD je striktně špatné nebo dobré. Jednotlivé a zároveň odlišné postoje protagonistů nám tak dávají možnost, abychom si sami utvořili stanovisko na tuto (ne)drogu.

O úvod a diskuzi před filmem se postará socioložka PhDr. Jiřina Šiklová, CSc., která se aktivně účastnila pokusů s LSD jako uživatelka. Diskuzi s ní povede primář Jiří Pokora, jenž vede v brněnské psychiatrické léčebně v Černovicích oddělení pro léčbu návykových poruch.

STUDENTSKÁ PROJEKCE/LEKTORSKÝ ÚVOD/VSTUPNÉ ZDARMA

Místo konání akce: Kabinet MÚZ, Sukova 4, Brno
Datum začátku akce: 31. Října 2016 20:30
Datum ukončení akce: 31. Října 2016 23:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.1956N 16.6125E

Případné změny si prověřte na webu akce Kabinet Filmúz: LSD Made in ČSSR a Jiřina Šiklová

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Děti ráje
Letní Kino, Chomutov