Kabinet Filmúz: Talking Heads - Stop Making Sense

Akce Brno

Kabinet Filmúz: Talking Heads - Stop Making Sense
Koncerty
Kabinet MÚZ, Brno
Další akce ve městě Brno

Kabinet Filmúz: Talking Heads - Stop Making Sense

Kabinet FILMÚZ zve:
Jen málo hudebních skupin z přelomu 70. a 80. let může o sobě tvrdit, že měly natolik výrazný dopad na hudební scénu a že jejich inspirační přínos je platný dodnes. Jednou takovou skupinou jsou Talking Heads. Nejvýraznější kapela Nové vlny, která hudebnímu světu přinášela a přináší netradiční žánrovou fúzi rocku, punku, funky, tanečních rytmů nebo world music. To vše bylo umocněno „podivínskými“ texty kapelníka Davida Byrnea.
Na vrcholu tvůrčích i koncertních sil vydali Talking Heads v roce 1984 legendární hudební dokument Stop Making Sense. Místo koncertu, hollywoodské divadlo Pantages Theatre, se zpětně jeví jako velmi příznačná volba: jedná se totiž o jeden velký herecký výkon. Talking Heads, především ale David Byrne, přistupují k vystoupení zcela netradičním způsobem. Namísto běžného koncertu vidíme divadelní performanci plnou převleků, tanečních kreací a popkulturních odkazů, jako například na film Jeana-Luka Godarda U konce s dechem.

Stop Making Sense navazuje na naši tradici projekcí „netradičních“ koncertních záznamů, která započala hudebním dokumentem Pink Floyd: Živě v Pompejích. Talking Heads povznáší termín „hudební vystoupení“ na novou úroveň. Ukázkou „totálního“ ponoření se do výkonu a naprostou synergií jednotlivých členů vytvořila kapela jeden z nejpozoruhodnějších hudebních dokumentů.

O úvod a případnou diskuzi se postará Jiří Špičák, publicista a hudební dramaturg Radio Wave

STUDENTSKÁ PROJEKCE/LEKTORSKÝ ÚVOD/VSTUPNÉ ZDARMA

Místo konání akce: Kabinet MÚZ, Sukova 4, Brno
Datum začátku akce: 10. Října 2016 20:30
Datum ukončení akce: 10. Října 2016 23:30
Pravděpodobné souřadnice: 49.1956N 16.6125E

Případné změny si prověřte na webu akce Kabinet Filmúz: Talking Heads - Stop Making Sense

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce