Kračun - oslava zimního slunovratu

Akce Praha

Kračun - oslava zimního slunovratu
Slavnosti
Divoká Šárka, Praha
Další akce ve městě Praha

Kračun - oslava zimního slunovratu

http://www.slovanskykruh.cz/akce/kracun-2016-oslava-zimniho-slunovratu/

Srdečně vás zveme na oslavu zimního slunovratu – slovanského svátku Kračun…

Kdy: 21.12.2016 v 18.00 (Sraz pro přípravu dřeva a ohniště je v 16.00 na konečné tramvají č. 20 a 26, zastávka „Divoká Šárka“. Sraz na ceremonii je v 18.00 na místě ceremonie – na vrcholu slovanského hradiště na Kozákově skále v Divoké Šárce)

Kde: Divoká Šárka (slovanské hradiště)
http://www.slovanskykruh.cz/2016/02/divoka-sarka/


Je zimní čas a krajinou vládne duch zimy. Bohyně Morana svými ledovými prsty uspává přírodu a pomalu přichází čas zimního slunovratu.

Přijměte pozvání na ceremonii Kračun, kde podle tradice našich předků společně oslavíme momenty, kdy se rodí nové slunce a to staré odchází. Tento zrod ovlivní celý následující rok, jaké události budou přicházet a jak se nám bude dařit. Naše společné modlitby zasejí semínka naděje do nového ročního cyklu.

V tomto čase, přibližně 14 nocí (z nichž první je ta slunovratová) ještě nedochází k prodlužování dnů. Jedná se o takzvané Noci běsů, chaotickou dobu nejistoty, kterou lze vnímat rozdílně od celoročního plynutí času. Je to čas „stojícího slunce“, období, kdy běsové táhnou krajem a oživují stinná zákoutí našich myslí. Vše, co potlačujeme, odmítáme, veškerá nahromaděná psychická zranění, obavy, pochyby, strach, nenávist …

Pro nás Slovany je to příležitost se se svými běsy setkat tváří v tvář, znovu je prožít, a tím se od nich osvobodit, a získat případně i jejich sílu, která, nově spojená s naší vůlí, nám spíše již slouží, než aby nám jakkoliv škodila nebo od vůle oddělená směřovala proti našim záměrům. Tuto možnost lze prožít právě o zimním slunovratu v našem Kruhu. Budeme tak blíže podstatě Všehomíra, zprostředkované obdobím vlády bohyně Morany.

Čas zimního slunovratu je obdobím počátku nového cyklu. Zde z beztvarosti nabývají věci tvar. V lůně temnoty rodí se světlo, stejně jako jsme byli počati i my. Ze tmy světlo vzchází, Dažboh se rodí.

O přísluní (dva týdny po zimním slunovratu, tedy přibližně okolo 4. ledna) pak dochází k přelomu času, ztišení se a uvědomění si jemných souvislostí v rámci koloběhu života i Všehomíra.

Přesný čas letošního zimního slunovratu je 21.12.2016 v 11:44 hodin.



Co s sebou:

Obřadní oděv, máte-li.

Bubny, chřestidla, tamburíny, rolničky… vše, co dělá dunivý i chřestivý zvuk.

Jako součást oděvu nebo jako nástroje vydávající zvuk můžete mít kosti, rohy, drápy, zuby, lebky, kožešiny… Vše, co souvisí se smrtí, divokostí.

Barvy pro nalíčení tváře do běsovské podoby. Čím strašidelnější, tím lepší. Dobré jsou i škrabošky či masky, nejlépe z přírodních materiálů, navozující „běsovskou“ náladu. Inspirací mohou být čerti, kteří s tímto obdobím souvisí a kteří byli přesunuti do područí jiné tradice.

Louče, lampiony, lampičky, petrolejky, čelovku… aby běsové potmě nezabloudili :-)

Medovinu jako úlitbu i jako prostředek k částečnému uvolnění se. Bude podávána v přípitkovém množství.

Jídlo pro obětinu i pro hostinu. Na hostině se nedoporučuje jíst střídmě – podle starého zvyku se naopak jí, co to jde.


Přibližný program:

16:00 hod.: setkání dobrovolníků pro přípravu dřeva, ohniště a místa obřadu (sraz na zastávce tramvají č. 20 a 26″Divoká Šárka“)

18:00 hod.: – propojení se s prostorem, naladění se, nalíčení se, přinášení darů pro duchy a předky a pohoštění pro účastníky obřadu…
– zahájení ceremonie, oheň, zpěv písní
– hostina

Budeme rádi, když ti z vás, kteří máte čas už od 16.00, pomůžete s přípravou ceremonie… (Je potřeba připravit ohniště, dřevo na oheň, připravit oltář s hostinou pro duchy a předky (a také pro nás všechny), vyzdobit místo ceremonie…)
Tato skupina dobrovolníků se sejde již v 16.00 na konečné tramvají č. 20 a 26 (zastávka „Divoká Šárka“).
Ceremonie samotná začne v 18.00. Sraz účastníků ceremonie je přímo na místě – na slovanském hradišti na vrcholu Kozákovy skály (viz mapka).

Prosím, nepište mi zbytečné e-maily, přijďte sami, včas, a přidejte ruku k dílu. (To z důvodu nemožnosti odpovídat na veliké množství e-mailů.) Díky za pomoc :-) .


Vstup na rituál a slavnost je volný, můžete ale věnovat dobrovolný příspěvek pro organizaci, abyste přispěli svým dílem na vykuřovadla apod. a ocenili čas a práci ceremoniáře…


Fotografie z loňského Kračunu jsou na webu SK zde: http://www.slovanskykruh.cz/2015/12/kracun-2015/ a zde: https://zpravy.aktualne.cz/galerie-a-videa/oslava-kracunu-na-keltskem-hradisti/r~76074c14a93c11e58c6b0025900fea04/

Fotografie z Kračunu 2014 zde: http://www.slovanskykruh.cz/2015/03/kracun-2014/



Krásný den vám přeje a těší se na vás

Zdeněk Ordel

Místo konání akce: Divoká Šárka, Praha 6, Liboc, Praha
Datum začátku akce: 21. Prosince 2016 18:00
Datum ukončení akce: 21. Prosince 2016 21:00
Pravděpodobné souřadnice: 50.1086N 14.3508E

Případné změny si prověřte na webu akce Kračun - oslava zimního slunovratu

Fotografie
Mapa akcí v okolí
Mapa podujatí
Komentovat akci
Podobné akce
Zahradní slavnost 2024
Psychiatrická léčebna, Petrohrad
Zámecké slavnosti
před zámkem, Klimkovice